V pátek obědváme dřív a mizíme na víkend. Jak to máme od pondělí do čtvrtka?

Zejména na Moravě není vůbec výjimečné, že lidé na obědy chodí v pracovní dny už kolem jedenácté hodiny dopoledne a po zaplacení se vrací před dvanáctou zpátky do práce.

Přeborníky v brzkém obědvání jsou lidé na Vysočině a severní Moravě, kteří jako jediní z restaurací odcházejí naobědvaní už v půl dvanácté. Před polednem ukončují pobyt v restauraci ještě lidé v Olomouckém a Jihomoravském kraji, z českých krajů do této skupiny patří pouze Pardubicko.

Naopak nejdéle chodí na obědy lidé v hlavním městě. V běžný všední den platí Pražané za oběd pět minut po půl jedné, tedy o více než hodinu později, než je zvykem na severu Moravy a Vysočině. Pozdější oběd je běžný ještě na severozápadě Čech, na Plzeňsku, Karlovarsku a v Ústeckém kraji.

Stravování Čechů se výrazně změnilo. Obědváme, jíme lehčí jídla a spěcháme

Údaje vyplývají z plateb za jídlo prostřednictvím nejrozšířenější tuzemské stravenkové karty Ticket Restaurant Card. Tu používá k platbám za obědy více než sto padesát tisíc tuzemských zaměstnanců a Edenred každý měsíc eviduje 1,3 milionu transakcí v restauracích všech regionů. „Díky elektronickým platbám víme, v kolik hodin lidé za jídlo platí,“ uvádí Daniela Pedret, manažerka firemních vztahů ve společnosti Edenred. Do statistiky se přitom započetly jen transakce v klasických restauracích, kde se za jídlo platí až po jeho konzumaci a nikoli fastfoody, kde se platí předem.

Stará dobrá čtyřka. Malý průvodce restauracemi za socialismu

Z dat ze společnosti Edenred vyplývá ještě jedna zajímavost. V pátek totiž lidé chodí na oběd výrazně dříve než v ostatní všední dny. „Mezi jednotlivými dny v týdnu jsou drobné odchylky v řádu jednotek minut, ale v pátek, to chodíme skoro v celé České republice na oběd zhruba o dvacet minut dříve než v ostatní pracovní dny. Podle všeho to souvisí s tím, že v řadě úřadů, ale i soukromých firem, končí zaměstnanci v práci kvůli nastávajícímu víkendu o něco časněji, a i oběd chtějí mít proto rychleji za sebou,“ říká Daniela Pedret.

Vůbec největší rozdíl mezi časem pátečních obědů a zbytkem týdne je opět v hlavním městě, poslední pracovní den Pražané obědvají o více než půlhodinu dříve, než od pondělí do čtvrtka.

 

Dnes, 17:30
Dnes už málokomu něco řeknou jména Patrice Lumumba, Mobido Nkrumah či Ben Bella. V 60. letech...
Dnes, 16:00
Měl se stát novou nadějí pro upadající říši, měl se stát vůdcem, který promění zastaralou...
Dnes, 15:01
První místo v devátém ročníku ankety Alej roku zamířila do Středočeského kraje a to památné...
Dnes, 14:00
Doprovází nás od nepaměti. V jeho světle tančí víly, běhají vlkodlaci a Bílá paní chodí...
Dnes, 11:30
Asi všichni se shodnou na tom, že pražská defenestrace v roce 1618 odstartovala jedno z...
Dnes, 10:00
Původně se jmenovala Eliza Rosanna Gilbertová (17. 2. 1821 – 17. 1. 1861), známější je...
Dnes, 08:00
Leden je nejlepším obdobím, jak jít fakt opravdu do sebe. Možností je několik. Začtěte se...
Včera, 20:14
Svým původem i životními osudy byl předurčen, aby zaujímal levicové postoje. Ostatně po první světové...
Včera, 17:31
Jinak asi případ Hamiltona Howarda „Alberta" Fishe (19. 5. 1870 – 16. 1. 1936) hodnotit...
Včera, 16:00
Slunce bylo vždy božstvem. Od nejstarších dob a po celém světě. Pro každou kulturu, pro...
Reklama