11℃
Dnes je 17. listopad , svátek má Mahulena

Ze zbytků a přebytků je možné udělat dobrý pokrm. Zachraň jídlo v kuchyni

Recepty jídel ze sezónních přebytků, zbytků v lednici nebo té části zeleniny a ovoce, jež zbytečně končí v odpadkovém koši. Recepty nejen ze zeleniny a ovoce, ale i pečiva, masa, příloh či mléčných výrobků. Křest praktické kuchařky se konal ve středu 16. října v Pražském kreativním centru.

Jedná se o kuchařku, vydanou iniciativou Zachraň jídlo, s názvem „Zachraň jídlo v kuchyni“ a podtitulem „100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku“. „Je to návod, jak neplýtvat jídlem,“ uvedl Adam Podhola z iniciativy. Jeho kolegyně Zuzana Štěpničková dodala, že se jedná o takzvané záchranářské recepty.

Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců

Představila kupříkladu recept na ovocný ocet, který lze udělat ze slupek, odřezků a jadřinců jablek či hrušek. Stačí k tomu navíc medová voda (v poměru 60 ml na 1 l filtrované teplé vody), do poloviny sklenice vyskládat nahrubo nasekané jádřince, odřezky a slupky a zalít vodou tak, aby vše bylo ponořené. Sklenici překrýt plátýnkem a nechat kvasit při pokojové teplotě mimo přímé slunce.

Brazílie na talíř: Na specialitu z ryb a banánů zvanou moqueca seženete všechny suroviny i u nás!

„Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceďte a šťávu přelijte do čisté sklenice. Nechte ještě 2 – 3 týdny kvasit ve sklenici. Pravidelně promíchávejte a ochutnávejte. Jakmile vám ocet chutná, přeceďte jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte do chladu,“ je uvedeno v knize.

Limonáda, čaj, čatní, kečup, vývar či luštěninový tatarák

V knize je i recept kupříkladu na limonádu z ovocného octa, čaj z ovocných slupek či třeba meruňkové čatní. Dále například rajčatovo-cuketový kečup, cuketový chlebíček s mákem a citrónem, pesto z mrkvové natě, salát ze stonků a listů či vývar z odřezků a zbylé zeleniny. Nalézt tam lze i luštěninový tatarák s jogurtovými plackami, pusinky z cizrnového láku, domácí čerstvý sýr nebo krokety z mangoldu a zbylé šunky.

Z kila připraveného jídla přijde ve stravovnách asi 11 % na zmar. Výzkum přináší i další data!

V každé kapitole lze nalézt recepty od známých kuchařů a food bloggerů, kniha obsahuje i informace o plýtvání jídlem i o tom, proč je to problém. Například proto, že asi osm procent emisí skleníkových plynů pochází z potravin, které se nikdy nesní a podle studie vytvořené Evropskou komisí v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí z 53 % spotřebitel.

300 porcí žemlovky z ovoce, které by zůstalo ladem

Lidé z iniciativy po křtu rozdali 300 porcí žemlovky z jablek, hrušek ze sadu po sezóně a „neforemných“ croissantů, jež by jinak nebyly nijak využity, zároveň se konaly workshopy výroby sušenek z dužiny nebo byl promítnut film Theather of Life o slavném italském šéfkuchaři Massimu Botturovi, který založil charitativní organizaci Food For Soul upozorňující na plýtvání jídlem. Je také autorem ke knize Zachraň jídlo v kuchyni.

Jídlo přesolené, nebo moc pálivé? Víme, jak zachránit nejčastější přešlapy v kuchyni

„Naše iniciativa existuje už šest let a během nich jsme načerpali celou řadu znalostí a dovedností, ať už jsme je zjistili my sami, nebo jsme je získali od dalších organizací, kuchařů a lidí z praxe. Toto je první kuchařka v českém prostředí, která má takovýto přesah,“ uvedla jedna z autorek textů Anna Strejcová.

Včera, 19:01
Do 29. listopadu můžete navštívit výstavu „Sametový Žižkov… svobodomyslný a nezkrotný“, která zachycuje Prahu 3...
Včera, 15:33
Výročí sametové revoluce si v Česku vedle metropole připomene řada měst a obcí. Vedle demonstrací...
Včera, 15:01
Hedvábný šátek s motivem motýlů a můr od Václava Hollara, provedený v kobaltové modři a...
Včera, 14:33
V rámci oslav 30 let od sametové revoluce připravil Národní památkový ústav unikátní výstavu s...
Včera, 09:44
Radnice Prahy 15 chce vybudovat na sídlišti Košík u Doupovské ulice mateřskou školu. Magistrátní výbor...
15.11.2019
Pražští zastupitelé na čtvrtečním zasedání několik hodin diskutovali o dopravě v hlavním městě. Vedení Prahy...
15.11.2019
Socioložka Jiřina Šiklová v létě 1989, kdy ještě nevěděla, že tak rychle přijde změna systému,...
15.11.2019
Správa železnic dnes zahájila přestavbu pražského železničního úseku mezi Smíchovem a Radotínem. Po ní vznikne...
14.11.2019
"Vážím si toho, že jsme v Evropské unii, můžeme volně za hranice, máme základní svobody,...
14.11.2019
Moderní dílny pro Polytechnickou výchovu žáků ZŠ se nově otevřely v prostorech Stanice techniků DDM...
Reklama