Ze zbytků a přebytků je možné udělat dobrý pokrm. Zachraň jídlo v kuchyni

Recepty jídel ze sezónních přebytků, zbytků v lednici nebo té části zeleniny a ovoce, jež zbytečně končí v odpadkovém koši. Recepty nejen ze zeleniny a ovoce, ale i pečiva, masa, příloh či mléčných výrobků. Křest praktické kuchařky se konal ve středu 16. října v Pražském kreativním centru.

Jedná se o kuchařku, vydanou iniciativou Zachraň jídlo, s názvem „Zachraň jídlo v kuchyni“ a podtitulem „100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku“. „Je to návod, jak neplýtvat jídlem,“ uvedl Adam Podhola z iniciativy. Jeho kolegyně Zuzana Štěpničková dodala, že se jedná o takzvané záchranářské recepty.

Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců

Představila kupříkladu recept na ovocný ocet, který lze udělat ze slupek, odřezků a jadřinců jablek či hrušek. Stačí k tomu navíc medová voda (v poměru 60 ml na 1 l filtrované teplé vody), do poloviny sklenice vyskládat nahrubo nasekané jádřince, odřezky a slupky a zalít vodou tak, aby vše bylo ponořené. Sklenici překrýt plátýnkem a nechat kvasit při pokojové teplotě mimo přímé slunce.

Brazílie na talíř: Na specialitu z ryb a banánů zvanou moqueca seženete všechny suroviny i u nás!

„Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceďte a šťávu přelijte do čisté sklenice. Nechte ještě 2 – 3 týdny kvasit ve sklenici. Pravidelně promíchávejte a ochutnávejte. Jakmile vám ocet chutná, přeceďte jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte do chladu,“ je uvedeno v knize.

Limonáda, čaj, čatní, kečup, vývar či luštěninový tatarák

V knize je i recept kupříkladu na limonádu z ovocného octa, čaj z ovocných slupek či třeba meruňkové čatní. Dále například rajčatovo-cuketový kečup, cuketový chlebíček s mákem a citrónem, pesto z mrkvové natě, salát ze stonků a listů či vývar z odřezků a zbylé zeleniny. Nalézt tam lze i luštěninový tatarák s jogurtovými plackami, pusinky z cizrnového láku, domácí čerstvý sýr nebo krokety z mangoldu a zbylé šunky.

Z kila připraveného jídla přijde ve stravovnách asi 11 % na zmar. Výzkum přináší i další data!

V každé kapitole lze nalézt recepty od známých kuchařů a food bloggerů, kniha obsahuje i informace o plýtvání jídlem i o tom, proč je to problém. Například proto, že asi osm procent emisí skleníkových plynů pochází z potravin, které se nikdy nesní a podle studie vytvořené Evropskou komisí v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí z 53 % spotřebitel.

300 porcí žemlovky z ovoce, které by zůstalo ladem

Lidé z iniciativy po křtu rozdali 300 porcí žemlovky z jablek, hrušek ze sadu po sezóně a „neforemných“ croissantů, jež by jinak nebyly nijak využity, zároveň se konaly workshopy výroby sušenek z dužiny nebo byl promítnut film Theather of Life o slavném italském šéfkuchaři Massimu Botturovi, který založil charitativní organizaci Food For Soul upozorňující na plýtvání jídlem. Je také autorem ke knize Zachraň jídlo v kuchyni.

Jídlo přesolené, nebo moc pálivé? Víme, jak zachránit nejčastější přešlapy v kuchyni

„Naše iniciativa existuje už šest let a během nich jsme načerpali celou řadu znalostí a dovedností, ať už jsme je zjistili my sami, nebo jsme je získali od dalších organizací, kuchařů a lidí z praxe. Toto je první kuchařka v českém prostředí, která má takovýto přesah,“ uvedla jedna z autorek textů Anna Strejcová.

Dnes, 19:11
Na výpadovce na Úvaly (Českobrodská – Starokolínská – Novosibřinská) se v Újezdě nad Lesy se...
Dnes, 10:11
Únorové vydání humoristického měsíčníku SORRY, které vydává naše vydavatelství A11, je už nějakou dobu na...
Dnes, 08:11
Michnovský letohrádek na Kampě zůstane zatím v rukou Radnice. O jeho budoucnosti rozhodnou lidé v...
Dnes, 06:38
V úterý 25. února začne Technická správa komunikací s přípravnými pracemi před opravami Novodvorské ulice...
Včera, 16:38
Folk, jazz, blues, rock, šansony, trocha té prvorepublikové hudby... Ať už se vám líbí jakýkoli...
Včera, 16:11
Uměleckoprůmyslové muzeum otevřelo 19. února návštěvníkům výstavu zaměřenou na díla Boženy Sudkové a především Josefa...
Včera, 13:32
V souvislosti s blížícím se 70. výročím umučení číhošťského kněze Josefa Toufara proběhne v úterý...
Včera, 07:26
Koupaliště Petynka v Praze 6 letos v prosinci přejde do vlastnictví městské části, řekl místostarosta...
23.2.2020
Vichřice Sabine, která se přehnala Evropou a v neděli 9. února dorazila i k nám,...
23.2.2020
Rada Prahy 2 v pondělí 17. února projednala záměr pražského magistrátu a společnosti Telefonica O2...
Reklama