15℃
Dnes je 18. srpen , svátek má Helena

Vyzkoušejte máslový ležák. Ideální povzbuzení pro zimní měsíce

V kultovní fantasy o Harry Potterovi si protagonista i jeho přátelé dopřávají nealkoholický máslový ležák ve vsi Prasinky. Myslíte si, že si nápoj vymyslela paní Rowlingová? Kdepak!

Reklama

Přídavek smetany či másla v horkém nápoji se vyskytuje docela často, zvlášť v oblastech, kde bývá drsnější klima. Existuje i tuzemský recept proti bolestem v krku nebo chřipce, kdy se do horkého vína přidá lžíce másla (funguje to). Máslové pivo má však pravé keltské kořeny, konzumovalo se za chladných večerů pozdní jeseně a zimy; k jaru se do něj přidávaly bylinky a ležák nahradil i výčepní piva.

Zima, zima, mráz – posilníme se něčím dobrým? Těmto potravinám se ale vyhněte!

Máslový ležák se stal hitem, na jeho dávnou podobu se pozapomnělo. Zato je k dostání v lahvích, třeba v tomto složení: čištěná sycená voda, třtinový cukr, vanilkový extrakt, přírodní karamelová barva, přírodní příchuti, extrakt z listu stévie rebaudiana. Ale vy si ho připravíte doma. Můžete použít čerstvé suroviny, experimentovat s dávkami a příměsemi. Jenom nesmíte zapomenout důkladně míchat… a pouze prohřívat, nevařit!

Břevnovský klášterní pivovar uvařil „cyklistické“ pivo se jménem mučedníka Adalberta. Víte, že je to nejstarší pivovar u nás?

Základní, krotký potterovský recept počítá na jednu osobu se sklenicí nealko piva, smetanou ke šlehání (nejméně čtvrt kelímku, nanejvýš celý), jednou až dvěma lžícemi másla a dvěma polévkovými lžícemi moučkového cukru.  Máslo se rozpustí, pivo mírně zahřeje a obojí se smísí za stálého míchání. Po lžičkách se přitom přilévá šlehačka, dokoření se trošinkou muškátového oříšku, přisladí se podle chuti. Výsledkem by měl být nápoj husté, krémové konzistence. Můžete (symbolicky) dozdobit ušlehanou smetanou, strouhanými ořechy nebo čokoládou.

V Řeporyjích byl otevřen nový restaurační minipivovar. Najdete ho v bývalém kině a skleněnou stěnou uvidíte varnu

Kelti nápoj připravovali jinak. Pro dva konzumenty svařili dvě deci plnotučného mléka se dvěma lžícemi škrobové moučky (původně ovesné mouky) a špetkou soli téměř k bodu varu. Pozor, pilně míchat! Směs hned odstavili a nechali nějakých deset minut odpočinout. Poté se základ nápoje přecedil do čisté nádoby. Přidali lžíci medu, skořici, muškátový oříšek a hlavně tři deci těžšího černého piva. Znovu postavili na oheň, zahřívali, míchali, nevařili! Prohřátý, promísený nápoj dochutili čajovou lžičkou čerstvého nerozpuštěného másla. Doporučuje se vypít hezky za tepla…

Keltský svátek Imbolc v satalickém komunitním centru. Bylinky, mléko, ovečky i druidský obřad u ohně!

Jak se začalo blížit jaro, vyměnili tmavý ležák za „ale“, svrchně kvašené pivo s ovocným či kořenným nádechem. Do základu, který se pak scedil, se přimísil rozmarýn nebo jiné byliny: benedikt lékařský, tymián, máta, měsíček, případně nahořklý břečťan, který chrání před opilstvím (nealkoholické pivo je záležitostí až moderní doby).

Moderní varianta (opět pro dva) je technologicky úsporná. Rozmixujete čtvrt litru plnotučného mléka, čtvrt litru tmavého piva, tři deka cukru, dva žloutky. Za pečlivého míchání, přidání hřebíčku (dva kusy postačí) a skořice zahříváme, dokud máslový ležák nezhoustne. Podává se ihned. Někdo vylepšuje recept čtverečky čokolády, vaječným koňakem (přímo do nápoje nebo na ozdobu šlehačkové pokličky), dvojím máslem současně: čerstvým a maličko karamelizovaným.

Netradiční máslová dieta z první republiky zaručuje úbytek váhy bez pocitu hladu. Vyzkoušíte ji?

Nemáte rádi klasické pivo? V receptu pro šest až osm přátel ho nahradíte jablečným ciderem (čtyři lahve), který svaříte s karamelem (1/2 hrnku cukru, 1/4 hrnku vody, 1/4 másla, sůl), případně karamelovým Salkem. Hned jak se karamel rozehřeje, nádobu odstavíte, přidáte velký panák bourbonu nebo bílého rumu. Vše smísíte se zázvorovým pivem a smetanou ke šlehání – buď vmíchanou v tekutém stavu, nebo nápoj ve sklenici korunujete pořádnou čepicí šlehačky.  Je také možné napřed zahřát cider se zázvorovým pivem a pak nalít tekutinu na karamel, který se postupně rozpustí. Nápoj v pohárech, hrnečcích nebo šálcích pokryjete vyšlehanou smetanou a posypete kousky nalámaného karamelu či nitkami karamelové polevy…

FOTO: Máslový ležák

Máslový ležák - máslový ležák a Harry PotterMáslový ležák - Ležák a karamelMáslový ležák - ležák a koňakMáslový ležák - ležák odlehčenýMáslový ležák - máslový ležák Harryho
Další fotky
Máslový ležák - máslový ležák pro dva

Tak jo. JE to kalorické. NENÍ to úplně levné. Ale – máslový ležák chutná a hřeje magicky!

Včera, 19:35
V roce 1974 dva italští lékaři Arpad Fischer a jeho syn Giorgio vyvinuli metodu odstraňování...
Včera, 17:30
Dnes začnu trochu morbidněji. To, že nedostatek kyslíku má vliv na mužskou erekci a následnou...
Včera, 16:00
Už se vás někdy dotklo, když například ostatní zapomněli na vaše narozeniny nebo jste nebyli...
Včera, 14:00
Došlo k ní 17. – 18. srpne 1435, kdy na husity v jižních Čechách zle...
Včera, 11:30
Televizní seriály z nemocničního prostředí jsou a byly vždy divácky oblíbené. Ať už se jedná...
Včera, 10:00
Absurdita totalitních režimů nutně vede k stejně absurdním osudům jeho obyvatel. Marie Švermová, manželka prominentního...
Včera, 08:00
Zdravý životní styl, pohyb, hubnutí, to jsou slova, která někdy vyslovil každý z nás. Dennodenně je...
16.8.2019
Kvilda, Filipova Huť a Modrava a potom ještě osada Březník, pár stezek a už jsme...
16.8.2019
Zamilovat se do toho nesprávného bývá problém, i když jde „jen“ o člověka. Když se...
16.8.2019
Tento příspěvek bude o českém králi Václavovi IV. Neděste se, nebude to žádný historický exkurz...
Reklama