Nastává čas vyčistit sklep a připravit si obaly, do kterých budete uskladňovat ovoce. Nezapomínejte sklepy za chladných nocí a rán otevřít, aby pořádně vychladly. Ovoce v nich pak bude zrát pomaleji. Pro skladování vybírejte jen kvalitní plody.
Jádroviny
Česané ovoce ukládejte do lísek v jedné vrstvě stopkou nahoru, vyhněte se jejich uložení v sousedství brambor, řepy a další kořenové zeleniny. Stejně nevhodné je skladovat společně s jablky i celer, pór a jinou podobnou zeleninu výraznou svou vůní, protože jablka i hrušky tyto pachy snadno přijímají. Správná sklizňová zralost jádrového ovoce nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Toto pravidlo však neplatí u všech odrůd. Pomohou také další znaky jako barva jadérek, vybarvení slupky i padání plodů za bezvětří. Pokud necháte podzimní odrůdy jablek na stromě přezrát, hodí se prakticky jen na rozváření.
Čas tykví
Tykve jsou na skladování zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté, plně vyzrálé s co nejtvrdší slupkou. Zkuste do slupky zarýt nehtem, tak nejlépe poznáte její tvrdost. Obecně lze říci, že plody nejblíže ke kořenům jsou nejvíce vyzrálé. Tykve sklízejte co nejpozději, až před příchodem prvních mrazíků. Před uskladněním plody uložte zhruba na jeden týden na slunce a nechte je „vytvrdnout“, což výrazně prodlouží jejich trvanlivost.
Cibulové hlízy
Podle aktuálního průběhu počasí začínají rostlinám žloutnout listy, to je doba, kdy je nutné hlízy sklidit. Pokud byste je nechali v zemi déle, riskujete, že budou napadeny chorobami a škůdci. Hlízy vyryjte. Očistěte od zeminy, zakraťte co nejníže, abyste omezili přenos infekce z odumírajících stonků. Na dobře větraném místě je pak nechte asi dva týdny při pokojové teplotě dobře oschnout. Pokud jde dobře oddělit staré hlízy s kořeny od hlíz nových, je hlíza mečíku dostatečně suchá. Uložte je do novin či papírových sáčků a pak do krabice.
Jak uložit zeleninu
Ideálními podmínkami pro uložení zeleniny je chladné a více méně bezmrazé prostředí. Společně můžete skladovat druhy zeleniny s podobnými nároky a ty, které se vzájemně nepříznivě neovlivňují. Zásadně nelze společně ukládat zralé a nezralé plody, rané a pozdní odrůdy, s jablky nelze kombinovat košťáloviny (opad listů vlivem etylénu) ani okurky (žloutnutí) a mrkev (hořknutí). Nezapomínejte, že kořenová zelenina zkracuje uchovatelnost košťálovin.
Prima tipy
Teplota pro skladování ovoce by se měla pohybovat v rozmezí 2 až 5 stupňů Celsia.
Plody tykví skladujte v suchu, snesou i vyšší teplotu, téměř pokojovou. Chladný a vlhký sklep není pro tykve vhodný.
Pro uskladnění cibulových hlíz volte suché místo, kde se teplota pohybuje okolo 10 stupňů Celsia, neměla by klesnout pod 5 stupňů.
U zeleniny si pamatujte, že cibuloviny mají odlišné nároky na vlhkost vzduchu a nelze je skladovat s ostatními druhy.