25℃
Dnes je 25. duben , svátek má Marek

Zasytí, pročistí organismus, blahodárně působí na pokožku. Bez brambor se prostě neobejdeme

Brambory navíc obsahují spoustu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Jsou ideální superpotravinou.

Reklama

V první polovině 16. století putovaly do Evropy kromě mnoha tun zlata a stříbra i některé exotické rostliny. Mezi nimi byly také brambory, které se dokonce už v roce 1616 poprvé objevily na francouzském královském stole známého labužníka Ludvíka XIII.

U nás se ve větším měřítku rozšířilo pěstování brambor až za vlády Marie Terezie, která je  době takzvaných „hladových let“ nechala přivézt z Pruska, aby zabránila hladomoru. Následně se jejich pěstování a konzumování rozšířilo. Dnes je už považujeme za běžnou součást našeho jídelníčku.

Brambory, vítěz nad hladomorem. Hlízy, které změnily zemědělství v Evropě

Brambory jsou ideální při redukční i bezlepkové dietě

O léčivých účincích brambor věděli již tenkrát. Dnes však málokdo ví, jak bohatá je to potravina na vitamíny a minerály. „Brambory obsahují téměř 80 % vody a vařené či pečené neobsahují prakticky žádný tuk. Proto jsou ideální potravinou pro osoby, jež chtějí snížit svoji hmotnost. Jedna porce brambor má totiž mnohem menší energetickou vydatnost než stejný objem jiné obvyklé přílohy, jakou jsou například těstoviny, rýže či pečivo. Brambory navíc neobsahují žádný lepek a nejnovější výzkumy ukazují, že bramborový škrob se za určitých okolností mění v tzv. rezistentní škrob, který má na střevní mikrobiom stejně pozitivní účinky jako vláknina. Prostě superpotravina číslo jedna,“ říká Vlastimil Rasocha, místopředseda Českého bramborářského svazu.

Trpíte na časté bolesti břicha, průjmy a větry? Viníkem může být lepek

Mají čtyřikrát více vitaminu C než jablka či hrušky

Tato zdravá zelenina v sobě ukrývá i mnoho vitamínu C. Například jedna porce vařených brambor obsahuje kolem 10 mg vitamínu C, což je zhruba osmina doporučené denní dávky.

Brambory obsahují vitaminy B1, B2 a B6, tedy skupinu vitamínů, které mají vliv na řadu funkcí v těle a jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Jsou také mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, jako je draslík, hořčík a železo. Navíc v nich najdeme antioxidanty i další speciální rostlinné látky jako například kyselinu listovou či kyselinou fenolovou, které působí proti škodlivým bakteriím a virům.

Neprávem přehlížená kapusta. Zimní vitamínová bomba za pár korun dokáže v kuchyni zázraky

Stovky receptů na jejich přípravu

Brambor existuje řada odrůd, dělí se na brambory varného typu A, které jsou vhodné na saláty, varného typu B, které se používají hlavně jako příloha a varného typu C pro přípravu kaší.

Receptů na přípravu brambor jsou stovky, my pro vás máme tento:

Salát z pečených brambor a zeleniny

Co budete potřebovat

  • 500 g čerstvých brambor varného typu A/B. Pokud budete chtít, aby salát byl pestrobarevný, volte například odrůdy brambor LaVie, Blue Star, Anabelle, Val Blue a Cecile
  • 200 g cherry rajčat (barevná – žlutá, červená, černá)
  • svazek šalotky
  • červenou cibuli
  • 5 větších stroužků česneku
  • plnotučný tvaroh
  • 2 hrsti čerstvé petrželky
  • olivový olej extra virgin
  • sůl a čerstvě mletý pepř, případně další koření dle chuti

Tvarohový dip

  • vanička měkkého tvarohu
  • pečený česnek
  • sůl, pepř, popř. další koření

7 dní se salátovou okurkou. Zázračně vyčistí vaše tělo a zbaví ho přebytečného tuku

Postup
Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě. Hotové brambory sceďte a nechte trochu vychladnout. Během toho nakrájejte cherry rajčata, šalotku a červenou cibuli. Vychladlé brambory lehce rozmačkejte a naskládejte na polovinu plechu vyloženého pečícím papírem. Poté osolte a opepřete. Rajčata smíchejte společně se šalotkou, červenou cibulí, olivovým olejem, solí, pepřem a vyskládejte na druhou část plechu. Nakonec mezi ně položte neloupaný česnek.
Takto připravený plech dejte péct na 180 °C asi na dvacet minut. Brambory budou opečeny dozlatova a rajčata krásně měkká. Během pečení si nasekejte petržel. Polovinu si schovejte na dozdobení, druhou přidejte do měkkého tvarohu. Do tvarohu můžete rozmačkat oloupaný pečený česnek. Tvaroh dochuťte solí, pepřem či jiným oblíbeným kořením.
Pečené brambory a zeleninu přemístěte do misky, opatrně promíchejte.

 

Včera, 18:09
Chtěli byste se na jeden den přesunout do několika oblíbených středomořských zemí najednou? Tak přijďte...
Včera, 17:30
Skrývají se ve vás znaky geniality? Na to nikdy nepřijdete, když se budete vymlouvat na...
Včera, 16:00
Jeho jméno, Josif Iremašvili, je dnes prakticky neznámé. Proslavil se však knihou nazvanou „Stalin a...
Fototiskárny
Včera, 14:22
Vadí vám, že své fotografie máte pouze ve složkách v počítači, kde o nich snadno...
Včera, 14:00
Tento zářivý drahokam nalezneme na jarní obloze hned zvečera. Je nepřehlédnutelný. Nejjasnější hvězda severní oblohy,...
Včera, 11:30
Pionýr a chození do pionýra. Kdo z dnešních řekněme čtyřicátníků a starších by si nato...
Včera, 10:33
Ve Středočeském kraji je na rizikových místech zakázáno rozdělávat oheň. Zákaz platí do odvolání, týká...
Včera, 10:00
Želvušky jsou jedny z nejfascinujících tvorů na planetě. Nejen díky své schopnosti přežít za všech...
Včera, 08:00
Různými alergiemi trpí u nás přes dva a půl miionu lidí. Například každé třetí české...
23.4.2019
Letecká společnost American Airlines přijala svou první letušku s Downovým syndromem. Shantell je sedmnáct let...
Reklama