Své milovníky má také horká čokoláda a jsou tací, kteří vyznávají hlavně čaj s rumem nebo horkou medovinu. Nejdelší tradici mají mezi horkými nápoji však jednoznačně svařené víno a punč.
Punč pochází z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí, z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A to už jsme i u původu slova. Pět řeknou Indové panč, Angličané si pak časem slovo upravili na punch a jméno nového horkého nápoje bylo na světě.
Ale nemusí jít vždycky o alkohol. Chutné bylinkové zahřívací čaje jsou šípkové, z měsíčku, černého bezu, černého rybízu nebo maliníku. K důkladnému prohřátí organismu pak ještě pomůže, když do čaje přidáme trochu skořice, lékořice nebo vanilky.
Vynikající alternativou chutného horkého pití je zázvorový čaj, nejlépe s citronem a medem. Do Evropy se tento kořen ostře nasládlé a hřejivé chuti s prohřívajícími účinky dostal s arabskými kupci, pravidelný obchod probíhal od 9. století. Od té doby se zázvor objevoval v receptech pro zahřátí po celé Evropě. Používá se čerstvý, nakládaný nebo sušený a namletý.
Dalším lákadlem je Stroh Jägerte s horkou čokoládou a šlehačkou nebo Jägertee se svařeným červeným vínem. Jägertee je tradiční horský rakouský nápoj a na české hory se dostal asi stejnou cestou jako bombardino, někomu zachutnal a naučil se ho připravovat.
Alternativou může být i bezalkoholová hruška z půl litru horkého hruškového džusu s hřebíčkem, skořicí, kardamomem a kousky kompotované hrušky. Pro děti je ideální dětský svařák z horkého brusinkového a pomerančového džusu, medu se svařákovým kořením a s kousky pomeranče.