Zemědělci v Plzeňském kraji slavili dožínky

30.8.2022
Andrea Jančová

Letošní sklizeň obilí a dalších plodin v Plzeňském kraji byla kvůli počasí velmi rychlá. Hektarové výnosy byly solidní, stejně jako kvalita zrna. Na Dožínkách Plzeňského kraje 2022, které se konaly po dvouleté pauze způsobené covidem to řekli ocenění zemědělci a další farmáři.

Tradiční oslava sklizně se vrátila do Chanovic v Pošumaví, do místa, kde ji před 11 lety kraj znovu obnovil. ‚‚Každá akce, která zpropaguje práci zemědělců, potravinářů a gastronomů, je důležitá. Je velmi dobré, že se dožínky vrátily,“ řekl Vladislav Smolík, ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Největší škola v regionu zaměřená na zemědělství a gastronomii vyhrála pošesté v kategorii cukrářské výrobky v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2022, v níž bylo oceněno dalších osm produktů. Škola cítí pět let větší zájem mladých o obor a poprvé po 20 letech letos v září otevře dvě třídy maturitního oboru agropodnikání s 55 žáky a další třídu s 25 potenciálními budoucími farmáři.

‚‚Letošní sklizeň hodnotím jako rychlou, a ať se to nerado ze strany zemědělců říká, tak svým způsobem i levnou. Nejenom proto, že se méně sušilo, bylo to rychlé, takže lidé nebyli v tom kolotoči dva měsíce, ale pouze 35 až 40 dní, a to jsou všechno peníze,“ předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Výnosy byly podle něj stejné jako loni, kdy se ale hodně sušilo a byly mokré žně a sklízelo se ještě ve druhé půlce září, letos většina farmářů končila po 10. srpnu.

„Až k podivu, vzhledem k tomu počasí, byly výnosy obilnin i olejnin na Plzeňsku solidní, na průměru,“ řekl Radek Hora, šéf Asociace soukromého zemědělství Plzeňsko. Nebyly velké přívalové deště ani silné krupobití. Největší problém jsou podle něj letos rapidně rostoucí náklady na hnojiva, pohonné hmoty a energie. Strach vyjádřil také ze sucha, hlavně z toho, jak se bude zakládat nová úroda. Enormně důležité pro všechny je podle Hory zadržování vody v krajině.

„I když nás vzaly kroupy, ale pořád byl výnos řepky i pšenice slušný, kvalita zrna je dobrá,“ řekl Václav Dub z rodinné farmy a mlékárny v Boubíně u Horažďovic, jehož ocenila agrární komora. Farma, která obhospodařuje 700 hektarů, z toho polovinu travních porostů, je zaměřená hlavně na produkci mléka od 250 kusů skotu, téměř veškerou činnost ve třech stájích má robotizovanou.

Zdroj :ČTK



Nepřehlédněte