Špatně označené pokrmy
Nejčastějším prohřeškem letos bylo podle tiskové mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalamunové pochybení v označování rozpracovaných pokrmů, které hygienici zjistili v 35 procentech případů.
Špatně označené rozpracované pokrmy loni do konce října zaznamenali hygienici u 32 procent kontrol, častější bylo nedodržování obecných požadavků na potravinářské prostory a požadavků na prostory pro manipulaci s potravinami. Toto pochybení se letos co do četnosti umístilo na druhém místě.
Nařízená deratizace a dezinfekce
Inspektoři letos do konce září uskutečnili 1756 kontrol. V 63 případech nařídili hygienici úklid a dezinfikování provozovny a v osmi případech deratizaci. Celkem 34 stravovacím zařízením byla pozastavena činnost, k okamžitému uzavření provozovny byli hygienici nuceni přistoupit v osmi případech.
Zacíleno na kuřáky
Od července do září se hygienici v preventivní akci zaměřovali také na dodržování protikuřáckého zákona. Inspektoři provedli 85 kontrol, při kterých zjistili 88 případů porušení zákona, které spočívalo zejména v řádném označení provozovny cedulí kouření zakázáno, označení zákazu prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let a zaznamenáno bylo také porušení zákazu kouření ve vnitřních prostorách provozovny stravovacích služeb. Kvůli porušení protikuřáckého zákona uložili hygienici 19 pokut.
(zdroj: ČTK)