Nádražní restaurace Dejvické nádraží se v posledních týdnech stala předmětem zájmu veřejnosti, médií i politiků. Důvodem není její kulinářská nabídka, ale spíše problematická atmosféra, která se kolem ní vytvořila.
Charakteristický zápach marihuany, hlučná opilecká zábava a dokonce i lidé vykonávající potřebu přímo na rušné ulici u dopravního uzlu Hradčanská – to je realita, kterou zažívají kolemjdoucí i místní obyvatelé. “Zaměstnanci Správy železnic byli opakovaně kontaktování cestujícími i obyvateli okolních domů se stížnostmi na porušování nočního klidu nebo na nevhodné chování návštěvníků dejvické nádražky. Evidujeme také případy, kdy došlo ke znečišťování prostor nádraží,” vysvětluje Dušan Gavenda, tiskový mluvčí Správy železnic, která je majitelem objektu.
Vlastník budovy, státní společnost Správa železnic (SŽ), se proto rozhodl situaci řešit. V transparentním výběrovém řízení vybral nového provozovatele, jehož cílem není zachovat současnou podobu laciné nádražní hospody. “V právním slova smyslu v restauraci na dejvickém nádraží nyní není nájemník. Současnému provozovateli skončila nájemní smlouva už v roce 2022, od té doby užívá prostory bez platné nájemní smlouvy. Z právního hlediska tedy prostor považujeme za uvolněný, a proto jsme se rozhodli vyhlásit na jeho užívání standardní veřejnou soutěž,” upřesňuje Dušan Gavenda.
Tento krok vzbudil rozporuplné reakce. Někteří hosté a dokonce i známé osobnosti se postavili na obranu současné podoby podniku. Argumentují tím, že Dejvické nádraží má svou jedinečnou atmosféru a že podobná zařízení do městského prostoru patří.
Faktem ale zůstává, že městská část Dejvice se dynamicky rozvíjí. Vznikají zde nové moderní projekty, přibývá kancelářských i obytných budov a rostou nároky na kultivaci veřejného prostoru. Současná podoba restaurace, která se stala magnetem pro problematické chování, do této koncepce nezapadá.
Výběrové řízení proběhlo podle pravidel a nový provozovatel bude mít možnost pozvednout úroveň podniku na úroveň odpovídající lokalitě. Přestože změny mohou některé štamgasty mrzet, je třeba se ptát, zda je v pořádku, aby podobná zařízení fungovala na úkor kvality života místních obyvatel a kolemjdoucích. Vypsanou soutěž vyhrála společnost Spojka Events, představila koncept klasické restaurace v moderním pojetí.
zdroj: autorský text