• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Hazard se životy? Začaly kontroly restaurací s plynovými topidly

    V Ústeckém kraji ve středu začaly mimořádné kontroly restaurací v souvislosti s tragickým požárem v Mostě, při kterém zemřelo šest lidí. Živnostenské úřady v terénu kontrolují restaurace, ve kterých se používají mobilní plynová topidla. Podle předběžných informací mohl požár způsobit převržený ohřívač vzduchu. Živnostenské úřady budou kontrolovat používání mobilních plynových topidel nejen na předzahrádkách a terasách, ale i v interiérech restaurací. Zprávu o výsledcích prvních kontrol podají úřady krajskému úřadu do pátku 24. ledna. Hasiči chystají kontroly předzahrádek po celém Česku na únor.

    Kontroly v Ústeckém kraji zahájí také stavební úřady. „Tam, kde umístění nepodléhá stavebnímu zákonu, budou podněty předány hasičskému záchrannému sboru,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Stavební úřady mohou podle ní kontrolovat také soulad předzahrádek, teras a přístaveb se stavební dokumentací. Tam, kde takové úpravy nebyly řádně zkolaudovány, může úřad zakázat užívání prostor. Stavební úřady podají zprávu o provedených kontrolách či jejich plánu do 31. ledna.

    Stavební a živnostenský úřad v Mostě zahájil šetření ve vybraných restauračních zařízeních ve městě v úterý. V příštích dnech budou následovat rozsáhlejší a podrobnější kontroly ve vytipovaných provozovnách. O zjištěném používání mobilních plynových topidel bude bezodkladně informován příslušný správní orgán

    Mobilní plynové topidlo, které se patrně převrhlo a způsobilo tragický víkendový požár restaurace v Mostě, se nesmí používat v uzavřených prostorech, řekl René Andres, marketingový manažer firmy Meva, jež topidla vyrábí. Předzahrádka restaurace, kde ohřívač stál, sestávala z dřevěné konstrukce s pevným stropem a okny potaženými fólií.

    Hasiči proto chtějí příští měsíc zkontrolovat uzavřené předzahrádky po celé republice. Před samotnými kontrolami musí hasiči podle ředitele hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka připravit spolu se Svazem měst a obcí metodiku. Potřebují, aby po celé zemi byly prověrky jednotné. Kontroly mohou podle Vlčka zjistit chyby, které souvisejí se stavebním zákonem. Ty pak bude řešit stavební úřad. Hasiči budou sankcionovat pochybení na úseku požární ochrany.

    Mostecká restaurace U Kojota shořela v noci na neděli 12. ledna. Při tragédii zemřeli čtyři muži a dvě ženy. Osm lidí utrpělo zranění, tři z nich jsou v kritickém stavu v nemocnici. Požár odhadem způsobil škodu sedm milionů korun. Příčina je předmětem vyšetřování. Policisté případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, vyloučili násilný vstup nebo teroristický čin.

    Zdroj: ČTK



    Nepřehlédněte