• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Kam za dobrým jídlem: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice

    V pochmurném podzimním počasí, řada z nás uvítá zakončení výletu posezením v dobré hospodě. Sever Prahy a okolní obce jich nabízejí dost. Vybrali jsme pro vás několik restaurací, hospůdek i knajp s příběhem a výjimečnou atmosférou.

    Začněme v Klánovicích, kam vás pohodlně zaveze osobní vlak. Hned u jeho zastávky stojí hospoda U Daschů, kde dobře vaří a můžete tam zajít i třeba jen na pivko, víno nebo něco nealkoholického. Pro řidiče je vyhrazeno parkoviště před restaurací, přístup je bezbariérový. Hospoda stojí na stejném místě již déle než sto let – od roku 1909. Pořád se drží a stále je tam šrumec. „Je to kousek na vlak, vlastně v těsné blízkosti, vždycky se tam dobře najím, pobavím, a navíc na mě dýchnou staré Klánovice, které mají – nemohu si pomoci – svoje kouzlo,“ uvedla pro Náš REGION Helena Jindrová, která si občas vyjede do Klánovic především kvůli posezení v této noblesnější „nádražce“.

    „U Daschů je sympatický personál,“ uvedl pro Náš REGION vysokoškolský učitel Giuseppe Maiello, který v Klánovicích žije už desítky let. „V posledních letech do hospody moc nechodím. Pokud ano, tak právě v Klánovicích. Do Olympu, když si chci dát čerstvé pivo. U Lesa je to zase příjemné posezení venku a pivo je svérazné. Do Besedy jdu na  reprezentativní večeři, kdyžsichci dát českou kuchyň, do Samosu chodím rád, protože mám rád řeckou kuchyň, a na fotbalové hřiště zavítám občas proto, že z pohledu kvalita/cena je to tam nejlepší,” provedl nás narychlo Klánovicemi rodilý Ital.

    Na dobrým místě

    Když pojedete o zastávku dál, dojedete do Úval. Na tamním náměstí Arnošta z Pardubic, dříve Marie Majerové (spisovatelky a úvalské rodačky), to nejvíc žije v restauraci s příhodným názvem Hospoda na dobrým místě. Když tam zajdete v době obědů, je tam opravdu šrumec, zaplněné jsou takřka celé velké prostory. Zase po jiné trase – autobusem – můžete zajet do Zdib. Tam, v Průběžné ulici, narazíte na pravou českou knajpu U Řeháků. Nevaří tam, pokud máte hlad, můžete si zakoupit jen smažené brambůrky v sáčku, atmosféra je ale neopakovatelná. Hospoda otevírá až ve tři odpoledne, kdy chlapi, kteří tvoří základ štamgastů, začínají chodit z práce. Mezi štamgasty jsou i ženy. Všichni si tykají, vyprávějí, co se v obci šustlo, diskutují o politice, proberou možné i nemožné. Pokud chcete o obci něco vědět, určitě „Řeháky“ navštivte. Výčepní je příjemný, občas si odskočí ven zapálit cigaretu. „Může jedině proto, že nás zná, jinak je to na hlavu. Kdyby tu byli cizí lidi, nemohl by snad ani na záchod. Vždyť tu nechává všechno pití i peníze,“ říká bodrá žena v předdůchodovém věku, která chodí do hospody odpočívat po práci. „Potřebuju lidi, doma bych se zbláznila,“ vysvětluje. „To není důležité, nepotřebuju reklamu, podstatné je napsat, že je hloupost, když zakázali kouřit i v hospodě bez jídla, kde si hospodský nemůže ani zapálit, aniž by musel od práce odejít,“ dodává.

    FOTO: Hospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice

    Hospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - U Daschu historie zdroj foto www.udaschu.czHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - U Daschu 3 historie zdroj foto www.udaschu.czHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - U Daschu 2 historie zdroj foto www.udaschu.czHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - U Daschu – soucasnost zdroj foto www.udaschu.czHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - U Daschu – soucasnost 2 – zdroj foto www.udaschu.cz
    Další fotky
    Hospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - Restaurace U Bohuslavu – zdroj foto ubohuslavu.czHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - Pocernicky Pivovar – zdroj foto pddp.czHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - jido U ANTOSU Jirny – foto ACHospody v regionu: Na lososa do Újezda, za středověkou kuchyní do Líbeznice - jido U ANTOSU Jirny – foto AC 2

    Obnovená tradice

    V Jirnech poměrně často narazíte na jméno Antoš. Vedle sebe stojí potraviny U Antošů a hospoda stejného jména. Při příchoduNašeho REGIONU mají v denní nabídce mimo jiné kuřecí roládu se šťouchaným bramborem a okurkou. Poctivá porce!Z každého koutu hospůdky je navíc cítit, že hospoda už na místě stojí hodně dlouho. Její sál, kde se hrálo ochotnické divadlo, byl otevřen v roce 1880, nyní je – díky obětavosti spolku SOS Jirny – v rekonstrukci, v prosinci by se do něj měl opět vrátit život. Vlakem i autobusem se dostanete do Dolních Počernic, tamním vyloženým skvostem je Panský dvůr Dolní Počernice, kde jsou mimo jiné Restaurace Léta Páně či Počernický pivovar. Ke slavnostnímu „křtu“ došlo loni, kdy uplynulo 453 let od otevření původního pivovaru. Při znovuotevření pivovaru točil pivo sládek Marcel Jelínek, který se tím stal jeho novodobým patronem. Lze tam ochutnat kupříkladu 12° Počernický ležák, který je vařen podle původní receptury z 19. století. Pochutnat si tam můžetena české a staročeské kuchyni.

    Hospoda a řeznictví v jednom

    V Čelákovicích, kam se lze pohodlně dostat také vlakem nebo autobusem, má zase historii restaurace U Bohuslavů, spojená s řeznictvím. Letos slaví 110 let od doby, kdy ji založil hostinský a řezník Bohuslav se ženou Annou. Rodinná tradice je pevná jako most, po generace v podniku Bohuslavovi působí. Doposud! Pro přespolní je komfortní i to, že restaurace nabízí vlastní parkoviště. Hezkou hospodou se může pochlubit i Újezd nad Lesy, tedy Praha 21. V tamní Starokolínské ulici stojí pěkná restaurace Stodola, kde mimo jiného před vašima očima připraví na lávovém grilu celé lososy, tuňáky, pražmy a jiné mořské i sladkovodní ryby.

    V Líbeznici zase můžete navštívit středověký hostinec Bášť, kde vám nabídnou nejen tradiční českou kuchyni, ale i tu středověkou. Každý pátek a každou sobotu je příjemné posezení navíc okořeněno středověkým programem s živou dobovou hudbou, můžete sledovat kejlklíře, tanečnice a další, které máme s českým středověkem spojené a patří k němu. „O víkendech tam ráda chodím na jídlo s dětmi, program je baví, jinak totiž v restauracích většinou zlobí, nudí se, nebaví je to, chtějí pryč, dětské koutky už jim nestačí, je jim devět a jedenáct. Středověk je pohltil, starší Honza už po mně dokonce chce knížky s takovou tématikou. A zdůrazňuje, že nechce ty dětské,“ uvedla pro Náš REGION Eva Mráčková, která bydlí nedaleko.

    Možností je zkrátka hodně, ne všechny se do našeho textu vešly. Každopádně je jisté, že sychravé podzimní počasí máte kde přečkat – hospůdky volají…

     

    Anketa

     

    Jakou hospodu máte na severu Prahy či severně od hlavního města rád/a a proč?

     

    Václav Jelínek (71 let), důchodce, Jirny:

    Mám rád hospodu U Antošů v Jirnech, má svou historii, žije to tam, a až bude zrekonstruován historický sál, ožije to tam ještě víc. Je nutné, aby se lidi scházeli, nejen, aby každý seděl sám doma. A abych nezapomněl: dobře tam vaří.

    Zbyšek Kupský (45 let), redaktor, Klecany:

    Jako nekuřák jsem nedávno přišel o zásadní možnost výběru. V Klecanech nebydlím dlouho a zatím tu znám jen dva podniky – U Mlsnýho bejka a La Locanda. Nejsem sice ortodoxně “knedlíkovej” typ, ale dávám přednost české klasice, tudíž i podle jména je zřejmé, kam chodím radši.

    Magdalena Pospíchalová (52 let), podnikatelka, Čelákovice:

    Na dobré jídlo při významných událostech chodíme do Semic – do restaurace Na jitrách, kde mají i výborná vína, skvěle vaří a je tam decentní prostředí. Při jízdě na kole v Polabí děláme pivní zastávku v Říčních lázních VESLOVKA, kde mají různá zajímavá piva. Na rychlé a dobré denní menu zajdeme do Čelákovic – do restaurace U Bohuslavů, kde v létě mají příjemně zastíněnou venkovní zahrádku, dobrý výběr jídel i chutné točené pivo.

    Jiřina Anna Jandová (29 let), zpěvačka, Třeboradice:

    K mým oblíbeným restauracím v místě mého bydliště patří určitě velice zajímavá a dobrá restaurace v obci Mratín s názvem Diama, kde ke středomořské kuchyni nabízejí i fantastické dezerty. A hlavně tam člověk najde pohodu a klid.

     

     

     


    Témata:

    Nepřehlédněte