Více než stovku pochoutek rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem hodnotila komise soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2022. První místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se může pyšnit škvarková pomazánka.
„Opět se ukázalo, že kvalitních potravin z našeho regionu stále přibývá. Navíc spotřebitel má záruku, že jsou vždy čerstvé a chuťově výborné,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství, který převzal nad dožínkami záštitu.
První místo letos získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron, kterou letos vrátil na trh jablonecký výrobce sirupů a medovin Kitl. Třetím místem se může pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.
Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora regionálních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 900 regionálních výrobků. Letos se do soutěže přihlásilo 31 výrobců se 116 výrobky. Komise kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby zohledňovala i přínos výrobku pro zdravý životní styl.
Návštěvníci dožínek mohli výrobky ochutnat a většinu z nich i nakoupit v Regionální tržnici. Liberecký kraj ale nepodporuje jenom vítěze. Všechny kvalitní potraviny spolu s dalšími produkty mohou výrobci prezentovat na webu https://www.lksobe.cz/.
Zdroj: Liberecký kraj