• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • ZDRAVÍ V KAPSE: Kytkožrouti. Poradna doktorky Skulínkové

    23.4.2022

    Vegetariánství je výživový směr s bohatou historií – nejen v Indii známý posvátnou krávou, ale vegetariánsky se stravovali dokonce i raní křesťané!

    Tehdy se to možná vnímalo jako podivný výstřelek, ale ve 21. století jsou mýty o tom, že kdo nebude jíst maso, umře, už dávno překonány. etické, ekologické, ekonomické i zdravotní. Ty zdravotní zejména proto, že kdo se pro takové stravování rozhodne, automaticky o svém jídle více přemýšlí a potraviny si pečlivě vybírá a také méně často sáhne po super nezdravém jídle typu fast food. Mnohem častěji než konvenční jedlík také vegetarián zná výživově i chuťově bohaté potraviny, jako je quinoa, jáhly, pohanka, chia, tempeh, tofu, seitan nebo tapioka.

    Zdravé vegetariánství neznamená, že vynecháme maso a budeme se stravovat jen přílohami! To by byla strava chudá a nepokrývala by nutriční potřeby. K snídani rohlík se sýrem, k obědu houska s máslem a k večeři chleba s medem by nám nestačilo. Pokud se rozhodneme stravovat vegetariánsky, musíme si rozšířit obzory a zmapovat další potraviny na trhu a naučit se je vařit. A budeme se možná divit, jaké další chutě nalezneme! V dnešní době to není vůbec těžké – v obchodech je taková nabídka, že nevíte, kam sáhnout, a vegetariánské i veganské restaurace jsou čím dál častější už i v menších městech. A po omezení konzumace masa volá i životní prostředí – je známo, že stejná plocha půdy uživí několikanásobně více vegetariánů než všejedlíků.

    Vegan

    Veganství je strava s vyloučením všech živočišných produktů včetně mléčných. V tomto případě je třeba ještě více dbát na vyvážené složení stravy, což může být organizačně i časově náročnější, ale i vegan může prospívat, pakliže doplňuje některé nezbytné složky potravy, jako je vitamín B12, vitamín D a omega 3 mastné kyseliny – jichž má ale většinou málo i člověk běžně se stravující!

    Bio maso?

    Smutným faktem je, že Česká republika je na předních místech na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva. A jedním z významných faktorů, který ji vyvolává, je nadměrná konzumace živočišných produktů. Studie prokazují, že strava s velkým obsahem červeného a zpracovaného masa napomáhá rozvoji zhoubných nádorových onemocnění. Doporučuje se, aby konzumace masa nepřesáhla tři porce za týden. Pokud tedy chcete jíst zdravěji, pak konzumujte maso nanejvýš třikrát týdně. Pokud ho chcete jíst častěji, pak už vaším hnacím motorem patrně není snaha o zdraví, ale jen vaše zvyklosti, a ty se dají přece změnit! Můžete namítnout, že existuje i bio maso a že to je jistě zdravé. Inu faktem je, že i v bio mase jsou obsaženy látky, které nám neprospívají, takzvané antinutrienty, takže samotné „bio“ nás nespasí.

    Já osobně jsem se pro vegetariánství rozhodla v osmnácti letech a letos to bude už dvacet let, co se takto stravuji. Na začátku je třeba jen o trochu víc o svém jídelníčku přemýšlet, ale pak už to jede automaticky – a zdravotní benefity na sebe nenechají dlouho čekat!

    Přeji vám stálé zdraví!

    P. S.: Pokud by vás zajímaly další jednoduché a praktické tipy pro zdraví a pohodu, navštivte Facebook nebo Instagram Zdraví v kapse.


    Témata:

    Nepřehlédněte