Květina udělá radost snad každé ženě. Co udělat, aby ve váze dlouho vydržely a obdarovaná se z nich mohla těšit co nejdéle?
Květiny často utrpí teplotní šok už cestou od prodejce. Ideální je, pokud si je už z květinářství odnesete v nádobě s vodou, třeba v menším kbelíku. Pokud tu možnost nemáte, nechte si květiny zabalit do papíru, který rozbalte až doma.
Možná vás překvapí, že životnost květin může ovlivnit i váza, do níž je uložíme. Nejvhodnější je váza skleněná. Na rozdíl od keramické se dá snadno vydezinfikovat a nemá žádné póry, které udržují bakterie.
Váza musí být dokonale čistá. Menší a středně velké vázy umyjte v myčce na nádobí. Keramické vydezinfikujte přípravkem s chlórem, vhodné je např. Savo, ale postačí i obyčejný ocet. Nezapomeňte poté vázu vypláchnout.
Než dáte květiny do vázy, seřízněte konce stonků o dva až tři centimetry nožem. Stonky nestříhejte, tlak nůžek může poškodit rostlinná vlákna. Tím odstraníte zaschlé pletivo na konci, kvůli němuž by nebyly schopné přijímat vodu v potřebném množství. Řez veďte šikmo směrem dolů. Květinu zkracujte pod tekoucí vodou. Jestliže květinu seříznete a necháte ji jen nepatrnou chvilku na vzduchu, stonek se zatáhne a nebude schopen nasát další vodu. Květina de facto uhyne žízní.
Květiny nikdy nevkládejte do studené vody. Ideální je voda převařená nebo odstátá s pokojovou teplotou. Tvrdou vodu změkčí pár kapek citronové šťávy nebo lžička jedlé sody. Květině dodá výživu i prostředek, který vám nabídnou v květinářství.
Než dáte květiny do vázy, otrhejte listy, které by byly pod hladinou. Mohou uhnívat a tím zkrátit životnost rostliny. Stonky nemusí být ponořeny celé, stačí 4 cm. Květiny neumísťujte do sousedství ovoce a zeleniny, zejména jablek. Při zrání uvolňují etylén, který urychluje vadnutí.
Květiny seřezávejte pokaždé, když měníte vodu. Tu pravidelně (denně nebo obden) vyměňujte. Na noc kytici umístěte do chladna. Nezapomeňte, že květiny nesnáší přímé slunce ani průvan. Trvanlivost řezaných květin podstatně zkrátí také cigaretový kouř.