Cukrářští učňové v Pardubicích pečou cukroví, v pondělí začíná prodej

3.12.2022
Doris Drienová

Potravinářská škola v Pardubicích v pondělí začne prodávat zákazníkům krabičky s vánočním cukrovím, které učňové postupně pekli od půlky listopadu. Nejspíš jako jedna z mála ponechala ceny stejné jako loni, úkolem školy není primárně vydělávat, řekl zástupce ředitele David Jeřábek.

„Prodejní cena nám musí pokrýt výrobní náklady, nevyděláváme na tom. Vzhled není někdy stejný, jako by měl být u profesionálů, myslím tím tvar a velikost výrobků, každý rohlíček není někdy jeden jako druhý,“ řekl Jeřábek.

Účelem pečení vánočního cukroví je to, aby se cukráři naučili pracovat s vánočními těsty či krémy, aby dělali i jiné druhy cukrářských výrobků než během roku, dodal Jeřábek.

Půl kilogramu cukroví vyráběného z másla stojí na potravinářské škole 290 korun. Cukráři pečou i levnější variantu, tukové cukroví, to přijde na 170 korun. Učni před Vánoci napečou přes 300 kilogramů cukroví, odhadem kolem dvacítky druhů. Zájem je podle mistrové Šárky Bouchalové vždy velký.

„Lidé nám volají od září, jestli budeme péct. My začali v půlce listopadu, nevěděli jsme, jestli zase nebude covid. Vánoce jsou pro nás nejhektičtější část roku, i tak je mám ráda. Na výrobě cukroví pracují tři dílny, dvě dělají máslové, jedna dělá tukové,“ řekla Bouchalová.

Cukrářské dílny jsou prostorné, učňům pomáhají provalovačky na těsto, mají dostatek trub na pečení. Podle mistrové tak není problém upéct velké množství cukroví. Cukráři dělají drobnější kousky, aby se do krabičky vešlo víc druhů.

„Naši zákazníci vědí, že děláme poctivou cukrařinu, většinu věcí děláme z másla. Nesmí chybět vanilkový rohlíček, linecké slepované marmeládou. Sortiment obměňujeme každý rok tvarem výrobku a krémy, děláme například trvanlivější máslový krém, pomerančový, kokosový,“ řekla Bouchalová.

Prodej začne v pondělí, podle zájmu pak budou učni péct, plnit, slepovat a zdobit dál. Před Vánoci odhadem udělá každá ze tří dílen 200 až 220 půlkilogramových krabiček cukroví. „Vyrábíme hodně druhů. Raději mám máslové cukroví, je to na chuti znát. Peču i doma, mám už připravená těsta. Musíme být šikovní na zdobení, je to důležité v tomhle oboru,“ řekla Adéla Kolínská, která je ve třetím ročníku.

Škola není primárně velkovýrobou, podle ředitele Zdeňka Zitko je hlavním účelem to, aby se studenti a studentky obor pořádně naučili. „Aby měli prostor i pro kreativitu. Sám mám objednaných šest krabiček cukroví, protože vím, že tady ho děláme dobře. Je hodně žádaná také vánočka, zájem asi nebudeme schopní uspokojit,“ řekl Zitko.

Zákazníci nejvíc chtějí klasické cukroví, jsou zvyklí na stálé chutě, uvedl Zitko. „Zdravější cukroví jsme zkoušeli, ale to se nechytalo. Přišel k nám nový pekař, trochu pozměnil technologii vánočky, měl jsem asi 15 telefonů, co se stalo, lidé okamžitě poznali změnu. Nakonec jsme původní recept dali dohromady,“ řekl Zitko.

Zdroj: ČTK



Nepřehlédněte