Kohout a fialové víno, svatý Martin po francouzsku

1.11.2019
Jan Štoll

Dozlatova upečená křupavá husička a mladé svatomartinské víno. To jsou tradiční součásti oslav svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu. Podle pranostiky má tento světec na koni přivézt první sníh. Tolik tradice spojené s Martinem, co ale zkusit přivítat zimu jinak, nahradit husu kohoutem na víně a ochutnat mladé Beaujolais.

„Při příležitosti Svatého Martina, jsme si v kavárně připravil speciální večer s živou hudbou bude hrát francouzský klavírista, náš kuchař připraví kohouta na víně, což je francouzské národní jídlo takzvané Coq au Vin,“ říká spolumajitel bistra Pavel Sochor.

„Tento den také započneme prodávat Beaujolais nouveau. To je druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku,“ dodává Sochor.

Mladé Beaujolais je svým charakterem a okolnostmi podobné Svatomartinským vínům, jsou to první vína nového ročníku. Jsou to vína svěží a ovocitá, která zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Beaujolais nouveau je nejslavnější mladé víno na světě. Jeho ochutnáváním vyvrcholí předchozí Le Beaujolais, což je obdoba českého vinobraní. Oslavy Beaujolais nouveau jsou tradicí už od 50. let. Více než polovina celkové vinné produkce Beaujolais což je přibližně 130 milionu lahví, připadá právě na mladé Beaujolais.



Nepřehlédněte