Ornitologové zaznamenali na Hradeckém rybníku u Tovačova výjimečný úkaz. Keptuška stepní, jeden z nejméně vídaných ptačích návštěvníků České republiky, se připojila k hejnu čejek chocholatých, s nimiž společně prohledává okolní pole a mokřady.
Jde o celosvětově kriticky ohrožený druh. Hnízdí především v stepích Kazachstánu a na zimu odlétá do severovýchodní Afriky. Do střední Evropy zalétá jen zcela výjimečně, přičemž na české území byla zaznamenána dosud pouze osmnáctkrát.
Pták připomíná velikostí naši čejku chocholatou, se kterou se ostatně rád mísí do hejn. Od čejky ho ale lze spolehlivě odlišit, chybí mu totiž typická chocholka, má delší černé nohy a výrazný světlý proužek nad okem. Záda a křídla jsou hnědavá.
Na střední Moravě má keptuška poměrně bohatou, byť řídkou historii výskytů. Záhlinické rybníky ji hostily v letech 1981 a 1996, u Chropyně se ukázala roku 1985. Tovačov sám zaznamenal předchozí návštěvy v letech 2000 a 2012, na štěrkopískovně u Majetína pak byla pozorována v roce 2018. Nynější výskyt je tak pro lokalitu již třetím potvrzeným.
Ptáka lze v současnosti spatřit přímo na hladině nebo březích Hradeckého rybníku, případně na přilehlých zemědělských pozemcích, kam se čejčí hejna pravidelně přesouvají za potravou.


















