Pece, trouby, mikrovlnky a jiné spotřebiče patří neoddělitelně k důležitým součástem kuchyní a potřebám hospodyněk. Pece znali už staří Egypťané, kteří je používali k úpravě svých pokrmů, do Evropy se ale dostaly až mnohem později.
Pece se ale nepoužívaly jen k vaření, naši předkové je užívali i ke zpracování různých výrobků. V domácím prostředí je ale hospodyňky používaly k pečení potravin, nejčastěji pečiva, nebo k tepelné přípravě jídel. Často s ní ale i vytápěly chalupy.
Pece vytápěné dřevem pak znali i staří Egypťan. Od jejich dob byly vyráběné nejprve jako jámy v zemi, později z hlíny i pálených cihel. Jak už bylo řečeno, v dřívějších dobách byla pec, tedy vlastně pekárna na chleba, nedílnou součástí každé chalupy a její stavba byla poměrně složitým procesem. Dnešní pece se ale vyrábí z moderních žáruvzdorných šamotových materiálů.
Tímto způsobem lidé tepelně zpracovávali pokrmy celá staletí. Ve dvacátém století však přišel průlom. Kromě dnes asi nejčastějších sporáků a ohřívačů lidé našli kouzlo magnetu, s trochou nadsázky řečeno.
Princip oscilace magnetronu již popsal už v roce 1924 profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze August Žáček. S využitím zahřívání potravin tímto principem pak přišel Američan Percy Spencer v roce 1945. První mikrovlnná trouba pak na sebe nenechala dlouho čekat, vyvinuli ji v USA koncem čtyřicátých let minulého století. První komerčně využitelnou mikrovlnnou troubu pak na trh uvedla firma Raytheon v roce 1947. Ovšem, tato mikrovlnka byla téměř dva metry vysoká a vážila kolem čtyř set kilogramů. Také její cena nebyla zanedbatelná, mikrovlnka totiž tenkrát přišla na 3000 dolarů. Pro svou vizáž si dokonce vysloužila přezdívku Radar range. Je tak logické, že tyto výrobky se používaly víceméně jen v restauracích, jídelních vagonech a oceánských parnících, zkrátka všude tam, kde bylo zapotřebí rychle ohřát velká množství jídel.
První trouby, které byly určené pro domácnost, se objevily v roce 1955. Byly sice levnější a menší než ty původní, ovšem stejně byly od těch současných na míle vzdálené. Stály okolo 1300 dolarů a pořád byly do kuchyně velice objemné. S jejich miniaturizací přišli až Japonci, kteří vyvinuli menší magnetrony a tak se první skutečně kompaktní mikrovlnky na trhu objevily v roce 1967. Nezmenšila se jen jejich velikost, ale i jejich cena, sehnat se už daly běžně za cenu pod 500 dolarů. Od té doby se mikrovlnné trouby rozšířily takřka po celém světě a dnes je má i u nás prakticky každá domácnost.
Zdroj: Významné události v dějinách vědy a techniky v Českých zemích. www.quido.cz