• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Salmonela v kuřeti z Polska: Nebezpečné maso se dostalo do prodejen Hruška

    Veterináři varují před mraženým kuřetem z Polska prodávaným v obchodech Hruška. Maso obsahuje nebezpečnou salmonelu a nemělo by se konzumovat. Do oběhu se dostalo přes 600 kilogramů kontaminovaného produktu.

    Státní veterinární správa (SVS) vydala varování pro spotřebitele v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. V místních prodejnách řetězce Hruška se totiž objevilo mražené kuře z Polska, které obsahuje nebezpečnou bakterii salmonelu. Veterináři vyzývají zákazníky, aby zakoupené kuře nekonzumovali a vrátili ho zpět do obchodu.

    Do České republiky bylo dovezeno přibližně 700 kilogramů tohoto kontaminovaného masa. Část putovala do stravovacích zařízení, zbytek do maloobchodních prodejen. Podařilo se zachytit a zlikvidovat jen asi 50 kilogramů, zbytek se pravděpodobně dostal k zákazníkům.

    Problematický výrobek nese název Cedrob chicken a pochází od polského výrobce Cedrob S.A. Jedná se o mražené kuře bez krku a drobů. Vzhledem k dlouhé trvanlivosti mraženého masa (19 měsíců) je možné, že někteří spotřebitelé mají nebezpečný produkt stále doma v mrazáku.

    Zdroj: Státní veterinární správa

    Salmonela způsobuje onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje především střevními potížemi. Zvláště nebezpečná může být pro starší osoby, nemocné a malé děti. I když je možné bakterii zničit důkladným tepelným zpracováním, veterináři doporučují kuře raději vůbec nekonzumovat a vrátit ho v místě nákupu.

    Informace o kontaminovaném mase se k českým úřadům dostala prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Tento systém slouží k rychlému sdílení informací o nebezpečných potravinách mezi členskými státy EU a dalšími evropskými institucemi.

    Zdroj: ČTK



    Nepřehlédněte