Nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci se v sobotu promění ve vojenskou polní kuchyni napříč staletími. První ročník Festivalu vojenských kuchyní nabídne ochutnávky jídel, která se vařila v armádách od dob antiky až po 20. století. Zájemci se tak budou moci seznámit například se stravovacími návyky Keltů, ochutnat placky či sušené maso z antického Říma nebo nahlédnout pod pokličku kuchařů z repliky polní kuchyně z roku 1906. Festival je určený široké veřejnosti a vstup, včetně workshopů, je zdarma. Návštěvníci zaplatí pouze za jídla z jednotlivých polních kuchyní, sdělila mluvčí muzea Martina Vysloužilová.
„Akce přiblíží vojenské stravování napříč staletími, od keltských oppid až po současnost. Nadšenci z celé republiky představí autentické kuchyně, dobové recepty i stolovací zvyklosti jednotlivých období. Na místě budou nabízet ochutnávky pokrmů a prezentovat uniformy, výstroj a další předměty spojené s každodenním životem vojáků,“ uvedla mluvčí muzea.
Kmen Boii, historická skupina soustředící se na co nejvěrnější přiblížení každodenního života Keltů, pro návštěvníky nachystá ritschert, což je obilno-luštěninovo-zeleninovo-masový eintopf. Lidé ochutnají také placky, náčelnické masové špízy či medovinu. Šermířský spolek Šumperk zase ukáže kuchyni pozdní gotiky s plackami na slaný i sladký způsob a polévkou z vepřového kolena.
Další skupina LEGIO XIII Gemina vrátí návštěvníky do dob antického Říma – připraví pro ně různé druhy pomazánek, chlebové a zelné placky, masové kuličky, luštěninovou polévku či smaženou sóju. “Zabýváme se životem v antickém Římě, konkrétněji dobou vlády císaře Tita Flavia Vespasiana (69 – 79 n. l.). Snažíme se co nejvěrněji prezentovat každodenní život legionářů v táboře, při taženích, výcviku či v boji. Nebude to ale jen o válečnících, ale také o civilním životě, ženách a dětech, jež ve skupině přispívají k autentičnosti tehdejší doby. Návštěvníci ochutnají pokrmy podle Apiciovy kuchařky, což je nejstarší dochovaný soubor římských receptů,“ uvedl organizátor akce Alexandr Krčka z Vlastivědného muzea v Olomouci.
Skupiny LIR 15 – Tropau a Von Macenau se zaměří na období první světové války a připraví například bramborové noky se zelím a masem, zeleninovou polévku, makovec nebo štrúdl. Klub vojenské historie Chotěbuz představí kuchyni Československé lidové armády z období přelomu 50. a 60. let, ve které bude kroupová polévka, bramborové polesníky, buchty a vojenský čaj. Současná armáda bude vařit guláš na nejnovější polní kuchyni.
Zdroj: ČTK