• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Šokující nález v kaviáru: Česko hlásí první případ nebezpečné tasemnice

    Českobudějovičtí vědci odhalili první případ difylobotriózy v České republice. Muž se nakazil nebezpečnou tasemnicí po konzumaci syrového kaviáru z lipenské štiky. Odborníci však uklidňují: riziko nákazy je minimální.

    Čeští vědci potvrdili první případ difylobotriózy v České republice. Toto onemocnění způsobené střevní tasemnicí škulovcem širokým bylo zjištěno u muže, který konzumoval kaviár ze syrových jiker štiky z lipenské nádrže.

    Podle parazitologů z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR se jedná o unikátní případ, který nemá v našich končinách obdoby. Sedmatřicetiletý muž se nakazil v říjnu loňského roku, když ochutnal syrový kaviár u Lipna. Po dvou měsících se u něj objevily žaludeční a střevní potíže, především nadýmání. Následně vyloučil část tasemnice, což vedlo k lékařskému vyšetření a potvrzení diagnózy.

    Odborníci však uklidňují veřejnost. Riziko nákazy je podle nich velmi nízké, jelikož výskyt škulovce v rybách Lipna je vzácný. Navíc běžná tepelná úprava či hluboké zmražení ryb larvy parazita spolehlivě zničí. Zdrojem nákazy jsou pouze syrové nebo nedostatečně tepelně upravené dravé ryby, jako je okoun říční a štika obecná.

    Vědci zatím neznají přesný způsob, jakým se parazit do Lipna dostal. Spekulují, že mohl být zavlečen turistou z oblasti, kde se běžně vyskytuje. Následné průzkumy více než stovky dravých ryb z Lipna neprokázaly přítomnost larev tohoto parazita.

    Škulovec široký je střevní tasemnice, která může dorůst délky několika metrů. V minulosti byl tento parazit mnohem častější, dnes se vyskytuje vzácněji, především v alpských jezerech severní Itálie, Švýcarska a Francie a v několika oblastech Ruska.

    I když první případ difylobotriózy v Česku vyvolává pozornost, odborníci zdůrazňují, že nemoc u většiny pacientů nezpůsobuje vážné zdravotní komplikace a je snadno léčitelná. Přesto doporučují obezřetnost při konzumaci syrových rybích produktů, zejména z lokálních zdrojů.

    Zdroj: ČTK


    Témata:

    Nepřehlédněte