Středočeské restaurace už dostaly od hygieniků pokuty téměř za sedm set tisíc korun

18.7.2022
Táňa Pikartová

Hygienici provedli přes tisícovku kontrol v provozovnách stravovacích služeb, a to zejména ve vyvařujících restauracích, provozovnách závodního stravování a také v cukrárnách, kavárnách a provozovnách občerstvení.

Mezi nejčastější pochybení, která středočeští hygienici dosud zjistili, patří nedostatky v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v požadavcích na hygienu provozu a v označování rozpracovaných pokrmů.

Hygienici zároveň uložili ve stu případech povinnost odstranit zjištěné závady. Ty spočívají především v povinnosti sanitace provozovny či výrobníku zmrzliny, také vyřazení potravin ze stravování nebo likvidace nebezpečných potravin či pozastavení výkonu činnosti. Ve dvou případech bylo nařízeno okamžité uzavření provozovny.

Na základě kompetencí krajských hygienických stanic v rámci tzv. protikuřáckého zákona  bylo v 555 provozovnách zkontrolováno označení zákazu kouření, zákazu prodeje tabákových výrobků, zákazu prodeje alkoholických nápojů a zároveň dodržování zákazu kouření, prodeje tabákových výrobků, prodeje alkoholických nápojů. V osmi případech byly zjištěny závady.

Před zahájením letní sezóny se hygienici zaměřili i na prodej zmrzlin. Ve třetině vzorků byly zjištěny závady při přípravě a podání zmrzliny.

 

 



Nepřehlédněte