Jak to funguje
Klienty vytipují terénní pracovníci organizace a vybraná gastronomická zařízení jim poskytnou porci hlavního jídla zdarma. Preferováni jsou bezdomovci přežívající venku mimo poskytované pobytové sociální služby. Stravu umožní provozovatelé konzumovat přímo ve stravovacím zařízení nebo ji poskytují sebou v odpovídajícím obalu. Množství poskytnutých porcí, dny v týdnu a čas výdeje stravy určují provozovatelé. Projekt je součástí rozšíření terénního programu, na kterém městská část spolupracuje s organizací Naděje už od roku 2015.
Přes tisíc porcí jídla zdarma
Do pilotní fáze tohoto programu se od prosince 2016 v Praze 2 zatím zapojilo šest provozoven a deset klientů, po nichž není požadována žádná protislužba, jejich jedinou povinností je přicházet ve smluvený čas. O teplé jídlo zdarma tak klient může přijít jen v případě, že by si služby nevážil a nechodil pravidelně. Lidem bez domova bylo rozdáno 1176 porcí teplého jídla.
„Jde nám o to, aby pomoc směřovala ke konkrétním lidem a peníze, které do projektu investujeme, nekončily neznámo kde. Proto jsme zvolili tuto adresnou formu – a jak jsme se nedávnou přesvědčili přímo v terénu, funguje to skvěle,“ uvedla místostarostka pro sociální oblast Alexandra Udženija.
Předpoklad: Do konce příštího roku se zapojí dalších 50 podniků
Pilotní projekt by se rád rozrostl po celé Praze. „Předpokládáme, že do konce roku 2018 se zapojí dalších 50 podniků,“ říká iniciátorka projektu Dominika Farkasová, která nyní aktivně oslovuje jednu restauraci po druhé. „Provozovatelé restaurací a kaváren, kteří jsou zapojeni do projektu, darováním jedné porce teplého jídla několikrát do týdne mohou nejen nasytit hladovějícího klienta, ale tím, že mu dají možnost být přítomen v restauračním zařízení, mohou opravdu výrazně změnit jeho pohled na situaci, ve které se nachází, a pozitivně tak ovlivnit další vývoj jeho života,” uvádí Dominika Farkasová.