V hornických chalupách patřil mezi štědrovečerní lahůdky i černý Kuba. Na Příbramsku patří mezi vánoční pochoutky dodnes

3.12.2021
Táňa Pikartová

Černý Kuba býval k večeři jako, dejme tomu předkrm, a hospodyně si dávaly jaksepatří záležet na tom, aby byl vynikající. Tajemstvím úspěchu byly vařené krupky, houby, česnek, sádlo a cibulka, to vše upečené v troubě.

Po Kubovi následovala černá omáčka. Nejdřív ale bylo třeba, a to hospodyně chystaly celý podzim, připravit sirup z řepy, nasušit švestky a uvařit povidla.  Základem do hrnce byla kořenová zelenina, bobkový list a nové koření, k tomu se po uvaření přidaly sušené uvařené švestky, rozinky, mandle, k zahuštění se používal nastrouhaný perník a řepný sirup. Polévka se pak ještě zalila asi půl litrem černého piva a nakonec se v ní nechaly vařit kousky ryb. K omáčce se přikusovala vánočka.

Štědrovečerní dobrotou byly i vdolky, pomazané švestkovými povidly a sypané strouhaným perníkem, které hospodyně pekly na kamnech. K tomu všemu se pilo pivo a punč.

Typické Vánoce v hornických chalupách předvádí ve svém hornickém domku na Březových Horách příbramské Hornické muzeum. Letos zahájí 6. prosince. Domek bude otevřený do 17. prosince, ale letos kvůli koronavirovým opatřením pouze pro dvacetičlenné objednané školní skupiny.

 

 

 

 



Nepřehlédněte