Želatinové amarouny známe ze seriálu Návštěvníci. Jak chutná dobrota, která spasí svět?

18.12.2018
Andrea Cerqueirová

Amarounová kostka v Návštěvnících vždy vznikla „smícháním“ všemožných dobrot. Nikola Čuřík z Prahy si na ni vzpomněl při dovolené v Albánii. „Byli jsme na jihu Albánie, ve městě Vlora. V hotelu jsme snídani a večeři dostávali bufetovou formou, zkrátka klasická polopenze. Hned první den jsme se dozvěděli, že tam servírují něco, co je podobné amarounům z Návštěvníků. Mělo to podobnou oranžovo-růžovo-červenou barvu a konzistenci. Dělali jsme si legraci, že to jsou klasické amarouny. Jaký byl náš údiv, když jsme zjistili, že se to amarouny skutečně jmenuje,“ uvedl pro Náš REGION Čuřík.

Brazílie na talíř: Na specialitu z ryb a banánů zvanou moqueca seženete všechny suroviny i u nás!

Název pokrmu zjistili v dalších dnech z jídelního lístku. Buď je to obrovská náhoda, nebo tvůrci Návštěvníků museli být, byť třeba podvědomě, albánskou kuchyní inspirováni. „Návštěvníci to museli převzít,“ je přesvědčen Čuřík. Amarouny ale nestihl vyfotit, takže o nich může jen vyprávět.

Nákypový puding

A jak albánské amarouny chutnají? „Jako takový nákypový puding. Myslel jsem, že budou chutnat jako kandované ovoce, ale oproti amarounům z Návštěvníků to nebylo úplné želé, které se třese. Byly to menší kousky, které měly něco z pudingu a něco z meruněk. Mně to chutnalo, bylo to dobré, v zájezdu ale panovala nedůvěra. Po jiných pochutinách lidé sahali víc, takže ke konci dovolené už nám amarouny neservírovali, dávali nám třeba melouny a podobně,“ řekl Čuřík.

FOTO: Amarouny v Albánii

Amarouny v Albánii - amarouny – foto film NávštěvníciAmarouny v Albánii - Nikola Čuřík – foto archiv Nikoly Čuříka

Od premiéry sci-fi seriálu Návštěvníci letos v listopadu uplynulo již šestatřicet let. Jeho děj se odehrává v roce 2484, kdy Centrální mozek lidstva zaregistruje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí by mohla být katastrofou. Svět má zachránit čtyřčlenná delegace, která si sílu dodávala právě pojídáním amarounů.



Nepřehlédněte