Areál bývalého cukrovaru Čakovice – Cukrovary Schoeller a spol., a.s., se nachází v severozápadní části Čakovic v Praze 9. Jedná se o bývalý průmyslový objekt, který vznikl tím, že v půli 19. století zakoupila významná podnikatelská rodina Schoellerů statek v Čakovicích, kde založila cukrovar. V roce 1872 byl cukrovar připojen na železniční trať České severní dráhy.
Znárodněný cukrovar zpracovával třtinu z Kuby
O dvanáct let později, v roce 1884, došlo k obrovské nepříjemnosti – cukrovar byl poškozen požárem, následně ale došlo k jeho přestavbě a byl rozšířen. Takže mu to paradoxně pomohlo. V roce 1947 byl cukrovar znárodněn, připojen byl k cukrovaru ve Vinoři, který v šedesátých letech zpracovával mimo jiné cukrovou třtihnu z Kuby. V devadesátých letech, kdy mnoho cukrovarů zaniklo, sloužil objekt coby bylírna cukru a dalšího zboží.
Když přijedete k objektu cukrovaru dnes, uvidíte, že tam jsou kupříkladu ubytovny, autoškola, půjčovna nábytku nebo obklady-dlažby atd. Areál je přístupný, nachází se hned u autobusové zastávky Čakovický cukrovar. Je celkem zachovalý a udržovaný, rozhodně stojí za vidění.
Češi byli cukrovarnickou velmocí
V minulosti jsme bývali špičkou v cukrovarnictví a Čakovický (respektive později Vinořský) cukrovar není jediný, který svou činnost již ukončil. Jen v Praze kdysi býval cukrovar v Malé Chuchli, později ve Zbraslavském pivovaru, na Zbraslavi, v Ruzyni, ve Vysočanech, v Uhříněvsi či v Modřanech, některé skončily již v dávných dobách, jiné v relativně nedávných.
V roce 1787 byla v našich zemích otevřena první manufaktura na výrobu cukru, která se nacházela v bývalém klášteře na Zbraslavi, v roce 1829 byl v Kostelním Vydří u Dačic otevřen první průmyslový cukrovar v Čechách. Jako “dvojka” začal v roce 1831 fungovat cukrovar v Dobrovici, který je doposud největším a jediným bez přestávky fungujícícm evropským cukrovarem. Další cukrovary jsou v Českém Meziříčí, Hrušovanech nad Jevišovkou, Litovli, Prosenici, Vrbátkách a Opavě.