• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • HONZA TUNA: PROČ NÁS PO VÍNĚ BOLÍ HLAVA?

    3.11.2021

    Podzim je tady, pomalu, ale jistě se blíží vánoční večírky a k nim patří i popíjení. Třeba vína. A mnohdy nás po něm druhý den tak trochu nebo hodně bolí hlava. A často je to velmi zbytečné.

    Pokud pomineme, že vypijeme několik litrů vína, které neprokládáme vodou, může to být z několika důvodů. Například vínem vyrobeným z nekvalitních, málo dozrálých hroznů, do kterých se pak přidává sacharóza, aby vznikl alkohol a také, aby bylo víno sladší. Další příčinou mohou být histaminy. Látky, které vznikají při kvašení a nakvášení. A konečně oxid siřičitý, tedy přidaná síra. To je látka, na kterou mají mnozí z nás alergii. Aniž by to ale tušili. Můj kamarád Petr Rubáš, který se svou firmou Neznámí vinaři propaguje dobrá, kvalitní vína a na konci listopadu v Praze v Betlémské kapli pořádá festival malých, „neznámých“ vinařů, mně před časem poradil jednoduchý způsob, jak alergii na síru poznat. Zjistíme to při obyčejném krájení cibule. Ta obsahuje mnoho siřičitanů. Když tedy krájíme cibuli a máme velkou reakci, opuchne nám obličej, objeví se na něm červené skvrny, hodně nám slzí oči, znamená to, že jsme na síru citliví, alergičtí. A že nám tedy budou sířená vína, kterých je v obchodech naprostá většina, způsobovat bolehlav a další problémy.

    Nepijte síru

    Je proto zbytečné náš organismus sírou zatěžovat. V posledních letech se dají stále jednodušeji sehnat vína bez přidaného oxidu siřičitého. Vína přírodní, naturální. Taková vína se vyrábějí úplně jiným způsobem než je běžná velkovýroba. Především musí být z dobře vyzrálých hroznů. A musí se déle nechat takzvaně na slupkách s pecičkami, se kterými se maceruji. Naturální vína zůstávají zásadně déle s kvasnicemi, proto jsou odolnější a nepotřebují, aby vinař do lahví přidával oxid siřičitý. Jsou hustější, smetanovitá. Třeba až dva a půl roku trvá, než mohou být stáčena do lahví. Obsahují nesrovnatelně více prospěšných látek než vína běžná. Například jedny z nejvýznamnějších antioxidantů, polyfenoly. A pak také komplex vitamínů řady B.

    A jak takové přírodní víno bez přidané síry poznáme? Většinou je v láhvi včetně kvasničních kalů, které ho místo síry chrání. Když láhví zatřepeme, uvidíme, že víno není zcela čiré, ale je zakalené. A když pak láhev necháme stát, kal si sedne. Tedy si ho můžeme nalít nezakalené a bez kvasnic, které zůstanou na dně. Já osobně ale doporučuji pít naturální víno právě i s kalem. A to kvůli již zmíněným prospěšným látkám, antioxidantům a vitamínům, které obsahuje. Byla by přece škoda to nejcennější nechat na dně a vyhodit, vylít to.

    Znáte oranžové víno?

    Víno lidstvo vyrábí už nějakých 8 tisíc let. Po většinu doby, podle dostupných informací, pět a půl tisíce let bez přidané síry. Naturální vína jsou tak návratem ke kořenům. A víte, jaké naturální víno mně chutná snad nejvíce? Víno oranžové. Já osobně ho objevil díky Petru Rubášovi, jeho ženě Ireně a prezidentovi Vinařské akademie Valtice Jiřímu Kopečkovi teprve nedávno. O tomto neobvyklém víně vám tady na stránkách Našeho regionu řeknu více někdy příště. Samozřejmě i to nejlepší víno je stále alkohol a tak to s ním nesmíme přehánět a lít ho do sebe jako žíznivé laně křišťálovou studánku.

    Přeji nám všem kouzelné chvíle u kvalitního vína, žádné bolesti hlavy, pevné zdraví a za týden se těším na počtenou 🙂 Váš Honza Tuna


    Témata:

    Nepřehlédněte