mapa regionů
zavřít mapu

Od začátku letošního roku je možné, aby zaměstnavatelé uplatnili tzv. stravenkový paušál, který je vedle zavedených stravenek či dotovaných jídel v podnikových kantýnách další možností, jak lze zaměstnanci přispět na oběd. Jedná se o možnost získat peněžní příspěvek na stravování, který je osvobozený od daní, sociálního a zdravotního pojištění. Názory se různí.
Podle slov ministryně financí Aleny Schillerové se tzv. stravenkovým paušálem neruší stravenky ani závodní jídelny. „Pouze k nim přidáváme třetí možnost, která zaměstnavatelům umožňuje poskytovat příspěvek na stravování také přímo v penězích. Jestliže budou místo barevných papírků vyplácet peníze ve stejné hodnotě, zbaví se vysokých poplatků a zbytečného papírování. Pokud jim ale dosavadní model vyhovuje, mohou u něj zůstat a nic se pro ně nezmění,“ uvedla.
Dodala, že loni 1,8 ze 4,3 milionů zaměstnanců chodilo na oběd do jídelny v práci, dalších 1,5 milionu dostává stravenky. Ostatní zaměstnanci na tento benefit, podle jejích slov, nedosáhli kvůli „vysoké administrativě a platbě provizí, jimiž je zatížen stravenkový systém“ – provozovatelé restaurací platili stravenkovým firmám provizné běžně ve výši 5 až 7 %.
Naopak Českomoravská konfederace odborových svazů zavedení tzv. stravenkového paušálu už v době jeho prosazování odmítala. Obává se, že důsledkem by mohlo být zhoršení stravovacích návyků zaměstnanců, kupříkladu podle slov místopředsedy ČMKOS Víta Samka slouží stravenka jako pozvánka na kvalitní oběd, kdežto finanční hotovost může takovou motivaci upozadit.
V této souvislosti je třeba dodat, že ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo od počátku letošního roku hodnotu stravného na pracovních cestách na 108 korun na den. Stravenky lze používat ve formě stravenkové karty nebo papírových poukázek.
Podle slov Terezy Knířové ze společnosti Sodexo Benefity tím roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele nejvýhodnější z hlediska zdanění – pro letošní rok je to 137 korun. „Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky,“ uvedla. „Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu,“ dodala.