• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Magicky černé ostružiny jako elixír zdraví. Udělejte z nich dezert nebo ostružinové mojito

    20.7.2018
    Edit Doležalová
    Další fotky

    Už jste přišli na chuť těmto černým drahokamům našich lesů, nebo vám natolik učarovaly, že jste se je rozhodli pěstovat a využít jejich úžasný potenciál pro vaše tělo i domácí kulinářské výtvory? Ať je to tak nebo tak, pokud máte možnost si je dopřát, neváhejte. Chutnají famózně čerstvé i v kompotu. Navíc báječně doplňují různé pečené i nepečené dezerty. Pro ty, kteří jsou fanoušky letních drinků a koktejlů jsou skvělou volbou. A co se týče blahodárného působení na váš organismus, tak o tom si zde napíšeme a přidáme pár osvědčených receptů.

    Věděli jste, že tyhle až dva centimetry velké plody skrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím temnější mají barvu, tím více jich obsahují. Díky nim se lépe hojí rány a regeneruje tělo. Navíc obsahují barviva, která dokážou zastavit množení nádorových buněk – nejvíce u rakoviny střev, plic a prsu.

    V čem jsou prospěšné?

    Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry a až 90 procent vody. Hodí se i při hubnutí, ve 100 g je jen 200 kJ.

    Pokud máte chřipku, angínu či kašel? Dejte si ostružiny. Výrazně podpoří léčbu. Urychlují také rekonvalescenci po různých nemocech.

    Při kožních onemocněních vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vám pomůže zbavit se infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

    Při problémech s kožními nemocemi vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vás zbaví infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

    Skvěle působí i proti průjmu. Ostružiny rozmačkejte a vařte ve vodě v poměru 1:1 do zhoustnutí. Během varu sbírejte pěnu. Pak nechte vychladnout a popíjejte.
    Při léčbě využijete listy i plody:

    Listy
    Uvaříte z nich skvělý čaj, který působí močopudně a zklidňuje.
    Doporučuje se při: nachlazení zápalu plic vysokém tlaku ateroskleróze rýmě a kašli angínách bolestech v krku.

    Léčivý čaj:
    Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte asi ¼ l vroucí vody. Nechte 5 minut odstát a slijte. Pomalu popíjejte.

    Plody
    Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry: staví průjem,
    pomáhají při zácpě, ulevují od žaludečních problémů, léčí chudokrevnost, podávají se při nachlazení, zbavují menstruačních bolestí.

    Ostružinové potěšení
    Ostružiny bývají v syrovém stavu dost kyselé. Když je tepelně upravíte, budou stravitelnější. Můžete je mrazit, sušit, zavařovat, připravíte z nich výtečný sirup nebo kompot. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

    Tvarohovo-jogurtový dezert
    Suroviny:
    250 g měkkého tvarohu
    3 hrsti ostružin 3 plátky želatiny
    2 vanilkové cukry

    Postup:
    Želatinu nechte nabobtnat. Rozmačkejte tvaroh, smíchejte s cukrem a ostružinami. Nakonec přidejte želatinu a naplňte mističky. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.

    Ostružinové mojito:
    Suroviny:
    4 lžičky hnědého cukru
    2 limetky, grenadinový sirup, hrst ostružin, několik lístků máty, ledová tříšť, perlivá voda

    Postup:
    Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou.

    Domácí smetanová zmrzlina s ostružinovým mramorováním:
    Na zmrzlinu:

    • smetana na šlehání 500 mililitrů
    • mléko 300 mililitrů (polotučné)
    • cukr krystal 140 gramů
    • žloutek 5 kusů
    • sůl 1 špetka
    • vanilkový extrakt 1 lžička

    Na mramorování:

    • ostružiny 160 gramů (i mražené)
    • cukr krystal 3 lžíce
    • šťáva citronová 1 lžička
    • vodka 1 lžíce
    1. Zahřejte mléko s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí a mléko není horké. Smetanu dejte do mísy, navrch umístěte cedník. V další misce rozmíchejte žloutky a opatrně na ně pramínkem za stálého míchání vlijte polovinu mléka. Promíchejte a vraťte do hrnce ke zbytku mléka. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Přelijte přes cedník ke smetaně. Přidejte vanilkový extrakt. Vychlaďte v lednici a studenou směs nalijte do zmrzlinovače.
    2. Zatímco se směs chladí, rozmačkejte vidličkou všechny přísady na ostružinovou omáčku, zmrazené ovoce nechte předtím povolit. Jakmile je zmrzlina umíchaná, mramorujte: do nádoby vhodné do mrazáku vkládejte střídavě lžíci zmrzliny a lžíci omáčky. Nechte zatuhnout.

    Tento postup je vhodný i pro kombinaci s malinami, jahodami, borůvkami.

    Přejeme vám štastný sběr či dobrý nákup a dobrou chuť.

    FOTO: Ostružiny

    Ostružiny - ostružinyOstružiny - ostružiny_1Ostružiny - ostružiny_2Ostružiny - ostružiny_3Ostružiny - ostružiny_4
    Další fotky
    Ostružiny - ostružiny_5Ostružiny - ostružiny_6Ostružiny - ostružiny_7


    Nepřehlédněte