Parné léto v Praze? Vychutnejte si ho jako v Saint Tropez

1.8.2019
Jan Štoll

Léto je v plném proudu a málo co umí zpříjemnit pobyt v metropoli tak, jako dobré osvěžení v podobě orosené sklenice. Kdo nechce klasiku jako pivo a nemůže alkohol, pro toho jsou skvělou volbou nealkoholické koktejly.

„Na léto jsme si připravili hned dva nové nealkoholické koktejly. První bude jahodové mojito, které připravujeme ze sirupu, který si sami vyrábíme. Použijeme do něj, čerstvé jahody, mátu, med a limetku,“ říká spolumajitel bistra Pavel Sochor.

Mix oblíbeného ovoce a domácích surovin je zdravý, a navíc umí cestovat. „Tento koktejl je svěží a rázem vás přesune na pláž někde okolo Saint Tropez,“ dodává Sochor.

V bistru ale dělají nejen osvědčené receptury, vymýšlí i vlastní mixy. „Druhý koktejl je znovu ze sirupu, který si sami vyrábíme a vymysleli jsem si recept. Jdou do něj hrušky, skořice, badyán, rozmarýn, třtinový cukr a v neposlední řade ciderový ocet,“ prozrazuje Sochor.

Dostanete tak sladkokyselý a osvěžující drink, který si můžete samozřejmě vzít s sebou a brouzdat mezi stánky na trzích přímo před kavárnou na Jiřáku.

Francie je kolébkou kulinářských fines, původ zde má i koktejl, který se jmenuje Kir. Ten je směsí bílého vína a likéru z černého rybízu. Pochází z Burgundska a užívá se hlavně ve Francii jako oblíbený aperitiv. V různých oblastech Francie se vyrábí a prodává v mnoha variantách, například s likérem z broskví, z moruší, z grapefruitu. Nejčastěji se používá víno odrůdy Aligoté. Vylepšením receptu je Královský kir, v něm je místo vína namícháno šampaňské,  případně sekt. Víno se někdy nahrazuje i cidrem.



Nepřehlédněte