TUZEMÁK. Od pravého rumu se liší tím, že se nevyrábí z cukrové třtiny, ale z obyčejného lihu, a aby se rumu chuťově a vůní podobal, je do něj přidáno umělé aroma. Rumová tresť, která obsahuje rumový éter a ve které bývá několik velmi škodlivých látek. A právě proto bylo kolem této oblíbené náhražky velmi rušno. Mnozí věřili nepravdivým zprávám, že ho chce Evropská unie zakázat. Skutečnost je zcela jiná. Evropský úřad pro bezpečnost potravin na jaře příštího roku po desetiletém zkoumání uzavře seznam několika tisíc přídatných látek nebo chcete-li éček, které budou dál v potravinách a nápojích povoleny a které naopak kvůli své škodlivosti zakázány. A zkoumání se samozřejmě týkalo i rumové tresti. V té jde o čtyřiškodlivé látky. Tou hlavní je furan. Látka karcinogenní a genotoxická. Karcinogenní znamená, že může způsobovat rakovinu. Genotoxická pak, že tu rakovinu může vyvolat nejen u nás, ale jednou i u našich ještě nenarozených potomků. Tedy, že poškodí naši genetickou informaci a vyvolá genetickou mutaci. A proto jsme se rozhodli v pořadu A DOST! na internetové televizi Stream.cz provést velké nezávislé testy u nás prodávaných tuzemáků a pro srovnání jednoho pravého rumu. Tým profesorky Hajšlové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze laboratorně prokázal, že se tuzemák dá vyrobit tak, že v jeho umělém aromatu je jen minimum furanu. Ještě, než si přečtete, jak dopadly výsledky, prozradím vám, jak se umělé rumové aroma- rumová tresť -vyrábí. Ohněm se zahřívá dřevo jako při výrobě dřevěného uhlí, a to, co z něj vytéká, takzvaný dřevný ocet, se smíchá s kyselinou sírovou a dalšími látkami. Dobrou chuť.
A teď ty výsledky. Úplně nejvíce furanu mezi testovanými obsahoval v Rakousku vyrobený tuzemský rum Stroh. Jde ale o zcela jiný tuzemák, než na jaký jsme běžně zvyklí. Obsahuje 80 % alkoholu a používá se především k dochucení horkých nápojů a při pečení. Takže ho konzumujeme velmi zředěný. Ostatní testované tuzemáky mají etanolu maximálně 40 % procent. V průměru nejvyšší hodnoty furanu v běžných tuzemácích obsahují ty od slovenské firmy ST. NICOLAUS. Naopak v průměru nejnižší hodnoty furanu mají tuzemáky Palírny U Zeleného stromu z Ústí nad Labem. A úplně nejméně ho pak je v tuzemáku BUM Pražské gardy od firmy Fruko-Schulz z Jindřichova Hradce. Ani ne pět mikrogramů na litr. Tedy jasný důkaz, že tuzemák a rumová tresť se dají vyrábět i takřka bez škodlivého furanu. Dobře dopadly i u nás asi nejznámější tuzemáky Božkov od Stocku Plzeň. Každopádně bychom ale neměli zapomínat na to, že i tuzemáky s nízkými hodnotami furanu, stejně jako jakékoliv alkoholické nápoje, z logiky věci obsahují etanol a ten je také rakovinotvorný. Takže to s alkoholem nepřehánějme. Výsledky všech testovaných tuzemáků najdete v A DOST! na www.stream.cz/porady/adost. Tak buďte zdrávi. Mějte se hezky a za 14 dní se těším napočtenou.
Váš Honza Tuna