Pravidelné pití zeleného čaje snižuje riziko vážných nemocí

26.11.2021
Simona Knotková

O benefitech pravidelného pití čaje, obzvláště zeleného, mluví celá řada studií. K obdobným závěrům došel také nedávný výzkum čínských vědců.

Výzkum byl založený na zdravotních datech více než 100 tisíc lidí, kteří byli několik let sledováni. Vědci je rozdělili do dvou skupin – na ty, co pili čaj minimálně třikrát týdně, a na ty, co ho pili méně často. Zjistili, že pravidelné pití čaje snižovalo o 20 % riziko výskytu srdečních chorob a mozkové mrtvice. U lidí po padesátce se tato onemocnění projevovala navíc až o 1,41 roku později.

Zdravé antioxidanty a harmonická chuť. Kouzlo zeleného čaje

Tyto výsledky byly spojené především s pitím zeleného čaje, který pilo 49 % z pravidelných konzumentů čaje, zatímco u černého čaje to bylo pouhých 8 %. Důvod je nasnadě – černý čaj prochází na rozdíl od zeleného čaje delší oxidací, a polyfenoly v něm obsažené tím ztrácí svůj antioxidační účinek. Jsou to přitom právě polyfenoly, které hrají klíčovou roli v prevenci před kardiovaskulárními a dalšími závažnými chorobami.

Celá studie vyšla v žurnále European Journal of Preventive Cardiology.

Zdroj: European Journal of Preventive Cardiology



Nepřehlédněte