Každý cukrář se tak trochu může k jeho výrobě postavit po svém, ale ta původně tradiční receptura je založená na základu tvořeném z kynutého těsta a z něj následně vypracovaném a upečeném bochánku, který se rozkrojí a naplní krémem. Což je právě podstata tohoto koláče, který je více znám v zahraničí, a to konkrétně v ráji filmařů a turistů, ve francouzském Saint Tropez. Zde patří taktéž k vyhledávané cukrářské a pekařské dobrotě pod názvem Tarte Tropézienne. A co je navíc zajímavé, dopřávají si k němu místo kávy bílé víno, polosladké či sladké.
Sláva a historie sladkého kulatého koláče
Výrobcem slavného koláče Tarte Tropézienne byl polský cukrář Alexandr Micka. V roce 1955 si v přímořském letovisku Saint Tropez otevřel pekařství a v tomtéž roce také poprvé upekl tento koláč na základě receptury své babičky, která žila v Polsku. Tento koláč vypadal i chutnal podobně jako koláče, které již před rokem 1955 pekly pražské pekárny. Je tedy možné, že jeho historie je zapsána v některé významné kuchařce z dob minulých.
Brigitte Bardot chutnal ten ze Sain tropez
Oblíbila si ho během natáčení filmu A bůh stvořil ženu již v roce 1956 a mimochodem tento film také výrazně napomohl její slávě.
Cukrář Alexandr Micka byl velmi podnikavý muž svého řemesla a nabídla se mu možnost celý herecký ansámbl tohoto filmu zásobovat svými výrobky. U Brigitte Bardot zvítězil kulatý koláč Tarte Tropezienne, velmi podobný Pražskému koláči.
Co mají tyto dva koláče společného a v čem se liší?
Na jihu se prý do těsta přidává aroma pomerančových květů, koláč se na povrchu sype krystaly cukru a vůni máslovo-smetanovo-žloutkovému krému dodává vanilkový lusk. Pražský koláč se sype skořicovou žmolenkou a krém se dělá z vanilkového pudinku a do těsta se přidává majonéza.
A na závěr jeden z receptů, jak si koláč můžete připravit i vy ostatní.
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
10 dkg cukru
2 žloutky
1/4 l mléka
5 dkg droždí
1,5 dcl oleje
Drobenka:
máslo
cukr
hrubá mouka
vanilkový cukr
1/3 odebrat
a do ní přidat skořici
Žloutkový krém:
1 l mléka
4 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
1 máslo
rum
- Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutky, vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
- Žloutkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Po vychladnutí stáhneme škraloup, vyšleháme s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).
- Po vykynutí těsta tvoříme asi 8 dkg vážící bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech, aby se nám neslepily a necháme je ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.