Pražský koláč je prostě světový. Chutná na všechny způsoby a milovala jej i Brigitte Bardot

Další fotky

Pravý původ tohoto sladkého moučníku je tak trochu tajemný, a to i pro Pražany, kteří si ho můžou dopřávat díky nabídkám našich předních pražských pekáren. Zařadila ho ke svým výtvorům i nejedna cukrárna.

Každý cukrář se tak trochu může k jeho výrobě postavit po svém, ale ta původně tradiční receptura je založená na základu tvořeném z kynutého těsta a z něj následně vypracovaném a upečeném bochánku, který se rozkrojí a naplní krémem. Což je právě podstata tohoto koláče, který je více znám v zahraničí, a to konkrétně v ráji filmařů a turistů, ve francouzském Saint Tropez. Zde patří taktéž k vyhledávané cukrářské a pekařské dobrotě pod názvem Tarte Tropézienne. A co je navíc zajímavé, dopřávají si k němu místo kávy bílé víno, polosladké či sladké.

Zkusíte to bez plavek? Známe 5 legendárních nudistických koupališť

Sláva a historie sladkého kulatého koláče

Výrobcem slavného koláče Tarte Tropézienne byl polský cukrář Alexandr Micka. V roce 1955 si v přímořském letovisku Saint Tropez otevřel pekařství a v tomtéž roce také poprvé upekl tento koláč na základě receptury své babičky, která žila v Polsku. Tento koláč vypadal i chutnal podobně jako koláče, které již před rokem 1955 pekly pražské pekárny. Je tedy možné, že jeho historie je zapsána v některé významné kuchařce z dob minulých.

Třešně jako malý zázrak. Jsou napěchované vitaminy a pomohou při hubnutí

Brigitte Bardot chutnal ten ze Sain tropez

Oblíbila si ho během natáčení filmu A bůh stvořil ženu již v roce 1956 a mimochodem tento film také výrazně napomohl její slávě.

Cukrář Alexandr Micka byl velmi podnikavý muž svého řemesla a nabídla se mu možnost celý herecký ansámbl tohoto filmu zásobovat svými výrobky. U Brigitte Bardot zvítězil kulatý koláč Tarte Tropezienne, velmi podobný Pražskému koláči.

Lipový květ jako lahodné sedativum. Pohladí nervy a ještě po něm omládnete

Co mají tyto dva koláče společného a v čem se liší?

Na jihu se prý do těsta přidává aroma pomerančových květů, koláč se na povrchu sype krystaly cukru a vůni máslovo-smetanovo-žloutkovému krému dodává vanilkový lusk. Pražský koláč se sype skořicovou žmolenkou a krém se dělá z vanilkového pudinku a do těsta se přidává majonéza.

A na závěr jeden z receptů, jak si koláč můžete připravit i vy ostatní.

Talent malého českého chlapce si podmanil celý svět. Za svůj herecký výkon získal Zlatý glóbus a Oscara

 

Suroviny:

1/2 kg hladké mouky

špetka soli

10 dkg cukru

2 žloutky

1/4 l mléka

5 dkg droždí

1,5 dcl oleje

Drobenka:

máslo

cukr

hrubá mouka

vanilkový cukr

1/3 odebrat

a do ní přidat skořici

Žloutkový krém:

1 l mléka

4 vanilkové pudinky

6 lžic cukru

1 máslo

rum

 

  1. Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutky, vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
  2. Žloutkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Po vychladnutí stáhneme škraloup, vyšleháme s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).
  3. Po vykynutí těsta tvoříme asi 8 dkg vážící bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech, aby se nám neslepily a necháme je ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.

FOTO: pražský koláč

pražský koláč - pražský koláč_1pražský koláč - pražský koláč_2pražský koláč - pražský koláč_3pražský koláč - pražský koláč_4pražský koláč - pražský koláč_5
Další fotky
pražský koláč - pražský koláč_6pražský koláč - pražský koláč_7pražský koláč - pražský koláč_8

 

Včera, 17:30
Záhadná smrt devíti členů Djatlovovy výpravy, která měla za cíl v únoru 1959 vystoupat až...
Včera, 16:00
Vědecký tým pod vedením brazilské neurobioložky Suzany Herculano-Houzelové se rozhodl pro vědecký průzkum v oblasti...
Včera, 14:00
Komerční článek
Kvůli šíření nového typu koronaviru zakázal ministr zdravotnictví vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí...
Včera, 14:00
Nápady bývají různé. Vyrazit s trabantem na cestu kolem světa. Třeba. I když letos to...
Včera, 10:12
Sobota 24. října 1942, 11 hodin a 12 minut. Nacisté právě zastřelili drobnou tmavovlasou dívenku....
Včera, 08:22
Dnes je již jméno české operní pěvkyně Terezy Stolzové tak trochu zapomenuté. Neprávem. Marně bychom...
31.5.2020
Karafiáty se v západočeských Klatovech pěstují déle než dvě staletí. Božskou květinu, jak nazval karafiát...
31.5.2020
Dneska si vyzkoušíme opravdu náročný recept, větrník. Tento zákusek kupujeme v cukrárnách za pár korun....
31.5.2020
Československou horolezeckou expedici „Peru 1970“, jejíž členové chtěli vystoupit na vrchol hory Huandoy (6 360...
30.5.2020
Grilování je nejlepší úprava masa. Víte proč? Díky krátké přípravě je dobře stravitelné a neleží...
30.5.2020
Muž, který je dodnes neprávem opomíjen. Jeho osud se naplnil jen o necelý rok později,...
Reklama