• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Pražský koláč je prostě světový. Chutná na všechny způsoby a milovala jej i Brigitte Bardot

    1.6.2018
    Edit Doležalová
    Další fotky

    Pravý původ tohoto sladkého moučníku je tak trochu tajemný, a to i pro Pražany, kteří si ho můžou dopřávat díky nabídkám našich předních pražských pekáren. Zařadila ho ke svým výtvorům i nejedna cukrárna.

    Každý cukrář se tak trochu může k jeho výrobě postavit po svém, ale ta původně tradiční receptura je založená na základu tvořeném z kynutého těsta a z něj následně vypracovaném a upečeném bochánku, který se rozkrojí a naplní krémem. Což je právě podstata tohoto koláče, který je více znám v zahraničí, a to konkrétně v ráji filmařů a turistů, ve francouzském Saint Tropez. Zde patří taktéž k vyhledávané cukrářské a pekařské dobrotě pod názvem Tarte Tropézienne. A co je navíc zajímavé, dopřávají si k němu místo kávy bílé víno, polosladké či sladké.

    Zkusíte to bez plavek? Známe 5 legendárních nudistických koupališť

    Sláva a historie sladkého kulatého koláče

    Výrobcem slavného koláče Tarte Tropézienne byl polský cukrář Alexandr Micka. V roce 1955 si v přímořském letovisku Saint Tropez otevřel pekařství a v tomtéž roce také poprvé upekl tento koláč na základě receptury své babičky, která žila v Polsku. Tento koláč vypadal i chutnal podobně jako koláče, které již před rokem 1955 pekly pražské pekárny. Je tedy možné, že jeho historie je zapsána v některé významné kuchařce z dob minulých.

    Třešně jako malý zázrak. Jsou napěchované vitaminy a pomohou při hubnutí

    Brigitte Bardot chutnal ten ze Sain tropez

    Oblíbila si ho během natáčení filmu A bůh stvořil ženu již v roce 1956 a mimochodem tento film také výrazně napomohl její slávě.

    Cukrář Alexandr Micka byl velmi podnikavý muž svého řemesla a nabídla se mu možnost celý herecký ansámbl tohoto filmu zásobovat svými výrobky. U Brigitte Bardot zvítězil kulatý koláč Tarte Tropezienne, velmi podobný Pražskému koláči.

    Lipový květ jako lahodné sedativum. Pohladí nervy a ještě po něm omládnete

    Co mají tyto dva koláče společného a v čem se liší?

    Na jihu se prý do těsta přidává aroma pomerančových květů, koláč se na povrchu sype krystaly cukru a vůni máslovo-smetanovo-žloutkovému krému dodává vanilkový lusk. Pražský koláč se sype skořicovou žmolenkou a krém se dělá z vanilkového pudinku a do těsta se přidává majonéza.

    A na závěr jeden z receptů, jak si koláč můžete připravit i vy ostatní.

    Talent malého českého chlapce si podmanil celý svět. Za svůj herecký výkon získal Zlatý glóbus a Oscara

     

    Suroviny:

    1/2 kg hladké mouky

    špetka soli

    10 dkg cukru

    2 žloutky

    1/4 l mléka

    5 dkg droždí

    1,5 dcl oleje

    Drobenka:

    máslo

    cukr

    hrubá mouka

    vanilkový cukr

    1/3 odebrat

    a do ní přidat skořici

    Žloutkový krém:

    1 l mléka

    4 vanilkové pudinky

    6 lžic cukru

    1 máslo

    rum

     

    1. Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutky, vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
    2. Žloutkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Po vychladnutí stáhneme škraloup, vyšleháme s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).
    3. Po vykynutí těsta tvoříme asi 8 dkg vážící bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech, aby se nám neslepily a necháme je ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.

    FOTO: pražský koláč

    pražský koláč - pražský koláč_1pražský koláč - pražský koláč_2pražský koláč - pražský koláč_3pražský koláč - pražský koláč_4pražský koláč - pražský koláč_5
    Další fotky
    pražský koláč - pražský koláč_6pražský koláč - pražský koláč_7pražský koláč - pražský koláč_8

     



    Nepřehlédněte