Pražský koláč je prostě světový. Chutná na všechny způsoby a milovala jej i Brigitte Bardot

Další fotky

Pravý původ tohoto sladkého moučníku je tak trochu tajemný, a to i pro Pražany, kteří si ho můžou dopřávat díky nabídkám našich předních pražských pekáren. Zařadila ho ke svým výtvorům i nejedna cukrárna.

Každý cukrář se tak trochu může k jeho výrobě postavit po svém, ale ta původně tradiční receptura je založená na základu tvořeném z kynutého těsta a z něj následně vypracovaném a upečeném bochánku, který se rozkrojí a naplní krémem. Což je právě podstata tohoto koláče, který je více znám v zahraničí, a to konkrétně v ráji filmařů a turistů, ve francouzském Saint Tropez. Zde patří taktéž k vyhledávané cukrářské a pekařské dobrotě pod názvem Tarte Tropézienne. A co je navíc zajímavé, dopřávají si k němu místo kávy bílé víno, polosladké či sladké.

Zkusíte to bez plavek? Známe 5 legendárních nudistických koupališť

Sláva a historie sladkého kulatého koláče

Výrobcem slavného koláče Tarte Tropézienne byl polský cukrář Alexandr Micka. V roce 1955 si v přímořském letovisku Saint Tropez otevřel pekařství a v tomtéž roce také poprvé upekl tento koláč na základě receptury své babičky, která žila v Polsku. Tento koláč vypadal i chutnal podobně jako koláče, které již před rokem 1955 pekly pražské pekárny. Je tedy možné, že jeho historie je zapsána v některé významné kuchařce z dob minulých.

Třešně jako malý zázrak. Jsou napěchované vitaminy a pomohou při hubnutí

Brigitte Bardot chutnal ten ze Sain tropez

Oblíbila si ho během natáčení filmu A bůh stvořil ženu již v roce 1956 a mimochodem tento film také výrazně napomohl její slávě.

Cukrář Alexandr Micka byl velmi podnikavý muž svého řemesla a nabídla se mu možnost celý herecký ansámbl tohoto filmu zásobovat svými výrobky. U Brigitte Bardot zvítězil kulatý koláč Tarte Tropezienne, velmi podobný Pražskému koláči.

Lipový květ jako lahodné sedativum. Pohladí nervy a ještě po něm omládnete

Co mají tyto dva koláče společného a v čem se liší?

Na jihu se prý do těsta přidává aroma pomerančových květů, koláč se na povrchu sype krystaly cukru a vůni máslovo-smetanovo-žloutkovému krému dodává vanilkový lusk. Pražský koláč se sype skořicovou žmolenkou a krém se dělá z vanilkového pudinku a do těsta se přidává majonéza.

A na závěr jeden z receptů, jak si koláč můžete připravit i vy ostatní.

Talent malého českého chlapce si podmanil celý svět. Za svůj herecký výkon získal Zlatý glóbus a Oscara

 

Suroviny:

1/2 kg hladké mouky

špetka soli

10 dkg cukru

2 žloutky

1/4 l mléka

5 dkg droždí

1,5 dcl oleje

Drobenka:

máslo

cukr

hrubá mouka

vanilkový cukr

1/3 odebrat

a do ní přidat skořici

Žloutkový krém:

1 l mléka

4 vanilkové pudinky

6 lžic cukru

1 máslo

rum

 

  1. Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutky, vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
  2. Žloutkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Po vychladnutí stáhneme škraloup, vyšleháme s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).
  3. Po vykynutí těsta tvoříme asi 8 dkg vážící bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech, aby se nám neslepily a necháme je ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.

FOTO: pražský koláč

pražský koláč - pražský koláč_1pražský koláč - pražský koláč_2pražský koláč - pražský koláč_3pražský koláč - pražský koláč_4pražský koláč - pražský koláč_5
Další fotky
pražský koláč - pražský koláč_6pražský koláč - pražský koláč_7pražský koláč - pražský koláč_8

 

Dnes, 06:00
Ačkoliv se to tak nemusí zdát, Erik Pardus alias strážmistr Zahálka z Četnických humoresek byl...
Včera, 18:20
Zaměstnanci těžební společnosti OKD, kteří ke konci února přejdou pod státní podnik Diamo, už absolvovali...
Včera, 15:06
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Včera, 15:06
Na konci letošního ledna skončí platnost dálničních známek na rok 2020 a s nimi skončí...
Včera, 13:25
Moravští Chorvaté žili na Břeclavsku od 16. století. Paradoxně, samostatná Československá republika pro ně znamenala...
Včera, 13:00
Děti v Česku s kamarády komunikují častěji přes sociální sítě než osobně. Na internetu či...
Včera, 11:15
„Božena Němcová byla silná osobnost, v dnešní době by byla nadšená z toho, že ženy...
Včera, 08:59
V oknech Piaristického kláštera v Příboře na Novojičínsku bude od úterý k vidění výstava O...
Včera, 05:52
Snad každá žena měla tu čest je někdy nosit. Řeč je o silonkách, které před...
18.1.2021
Nenaučil jsem se vládnout. Paradoxně jsem s touto kvalifikací vydržel na trůnu více než čtyři...
18.1.2021
Dvaadevadesátiletá Alena Rousová z Rožnova pod Radhoštěm měla být už dnes očkována proti covidu-19. Aplikace...
Reklama