Přivítejte podzim stylově, třeba s pořádnou paštikou

1.9.2019
Jan Štoll

Paštika nemusí být jen klasická játrovka, to ukazují kulinářské lahůdky francouzské kuchyně, mezi něž paštiky neodmyslitelně patří.

„Novinkou z kuchyně jsou naše vlastní paštiky a nakládané pochoutky. Z paštik máte na výběr například kuřecí játrovou s brandy nebo kachní játrovou s naším lanýžovým máslem, obě servírujeme s čerstvou bagetou z naší pekárny a karamelizovanou cibulkou s badyánem,“ říká spolumajitel bistra Pavel Sochor.

Nejznámější paštika se vyrábí z Foie gras, což jsou ztučnělá játra především hus a kachen. Jsou považována za delikatesu a pocházejí právě z Francie, ale vyrábí se i v Maďarsku. Z jater speciálně vykrmované drůbeže se pak vyrábí i slavná paštika. V některých zemích je dokonce chráněn způsob výroby i konzumace jako národní kulturní památka.

Právě paštiky se výborně hodí k podzimnímu sychravému počasí protože nasytí a zahřejí. Pokud by mlsnému jazýčku nestačila výborná paštika, má v bistru možnost ochutnat i netradiční nakládané speciality.

„Z nakládaných si můžete dát buď lososa s citronovou kůrou a koprem, sezónní zeleninu s octovým zálivem, nebo ovčí sýr naložený minimálně na 14 dní do olivového oleje s provensálským kořením,“ dodává Sochor.



Nepřehlédněte