Možná jste někdy zkusili zmrazit rozmixované ovoce v domnění, že získáte výbornou zmrzlinu. Což o to, chuťově výborná jistě byla, ale pokud nevlastníte zmrzlinovač, vytáhli jste pravděpodobně z mrazáku tvrdý kus ledu. Krémovou konzistenci zmrzliny získáme pravidelným mícháním během mražení. A to je právě funkce, kterou mají pouze speciální výrobníky na zmrzlinu. Pozvolné šlehání za přístupu vzduchu zajistí zjemnění hmoty
a bezvadné splynutí všech přísad, zmrzlina je pak krásně nadýchaná.
I bez vyndávání zmrzlinové směsi každých 20-30 minut z mrazáku a jejího míchání si můžete vyrobit zmrzlinu podobnou té kupované, a to úplně jednoduše a rychle.
Postup: Jako základ vyberte jeden nebo i více druhů oblíbeného ovoce. Na výrobu jemné zmrzliny se skvěle hodí třeba banány nebo jahody. Omyté a nakrájené ovoce dejte s dostatečným předstihem do mrazáku. Až přijde chuť na zmrzlinu, stačí vyndat 2 hrnky mraženého ovoce, přidat 3-4 lžíce tvarohu, jogurtu nebo zakysané smetany, případně podle chuti dosladit třeba medem. Vše rozmixujte ve výkonném mixéru a za 5 minut už můžete podávat zdravou a čerstvou domácí zmrzlinu. Bílkoviny a tuky z mléčných výrobků dodají zmrzlině nejen lepší konzistenci, ale i nutriční vyváženost. Krémovitou strukturu a zdravé tuky dodá také avokádo. Dále se fantazii meze nekladou, ke zmrzlině se budou skvěle hodit ořechy, semínka nebo bylinky, jako jsou máta a meduňka.
Tip pro vegany: Místo mléčného výrobku přidejte kokosovou alternativu smetany. Získáte výbornou krémovou konzistenci a lehce kokosovou příchuť zmrzliny. Kokos navíc obsahuje benefity v podobě mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro tělo v mnoha ohledech prospěšné.