Pojďte se s námi inspirovat, jak si takové mražené dobroty připravit, aby lahodily nejen našim chuťovým buňkám, ale byly i pro oko. Když zapojíte do výroby své ratolesti, máte vyhráno. Nejenže jim uděláte příjemný prázdninový program, ale i zjistíte, co jim chutná a co ne. Nepochybujeme o tom, že zmrzlina domácí a dělaná s láskou bude chutnat v jakékoliv podobě.
Pokud nemáte zmrzlinovač, nepouštějte se do smetanových, byly by v nich hrudky. Existuje ale spousta variací, které zvládnete snadno a s využitím mixéru.
Domácí zmrzliny bez zmrzlinovače
Jahody nikdy nezklamou
Krásně krémovou zmrzlinu vyrobíte z již zmrazeného ovoce. Třeba z jahod nebo lesní směsi. Na to budete potřebovat mixér s vyšším výkonem, který zvládne rozdrtit i led – v tomto případě zmrazené ovoce. K nim je do mixéru zapotřebí přidat tekutější suroviny, aby mohla vzniknout jemná a hustá kaše. V tomto případě jsme přidali tvaroh a zakysanou smetanu – na 400 g mrazeného ovoce vaničku tvarohu a asi 150 ml smetany.
Banány a čokoláda, skvělá kombinace
Je vaší nejoblíbenější čokoládová zmrzlina? Pak určitě ochutnejte tu z banánu a kvalitního kakaového prášku. Banán předem nakrájejte na kolečka a zamrazte, výsledek bude krémovější. Jestli nechcete výsledný mrazený krém doslazovat, použijte hodně zralé banány. Pokud to ale bude chtít ještě trochu sladké chuti, lze použít med nebo kondenzované mléko.
Srdíčka s chutí lesního ovoce
Domácí zmrzlina může mít i různé tvary. Co takhle srdíčka, která budou skvěle vypadat jako ozdoba do letního ovocného salátu. Základem této zmrzliny je mrazená směs lesního ovoce, kterou stačí přisladit trochou tmavého cukru nebo medu.
Borůvková pusa
Připravte si dokonalou zmrzlinu z borůvek. Garantujeme vám, že se v mrazáku dlouho „neohřeje“. Na její přípravu potřebujete mixér a kromě borůvek také tvaroh a menší množství slazeného kondenzovaného mléka. Přesný poměr těchto tří surovin si namíchejte podle chuti, ale my jsme dali na 300 g borůvek jednu vaničku měkkého tvarohu a tři lžíce kondenzovaného mléka. Vše dobře rozmixujte. Nejlepší jsou samozřejmě ty borůvky, které si nasbíráte v lese. Budete mít zkrátka o zábavu postaráno. Jen je otázkou, jestli je děti nesnědí dříve, než je donesete domů…
Osvěžení pro dietářky
I kdybyste zrovna drželi přísnou dietu, můžete si vyrobit nanuk, který nebude vůbec žádným hříchem. Jako základ použijte vodu, sodu či lehký zelený čaj s citronem. Do něj nakrájejte ovoce a vše dejte do tvořítek na nanuky. Pokud použijete ovoce ze zahrádky, máte nanuky skoro zadarmo!
Citronový sen
Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Do hrnce dáme vodu, citronovou kůru, citronovou šťávu a cukr, provaříme, potom přimícháme ve studené vodě rozmíchaný pudinkový prášek a uvaříme jako pudink. Bude ovšem řidší.
Zmrzlinu zchladíme. Buď ji dáme do formiček a do mrazáku, kde je zmrzlina asi za 2 až 3 hodiny hotová, je-li směs dobře vychlazená. Nebo dáme do zmrzlinového strojku.
Sladíme podle vlastní chuti. Není-li citronová šťáva dosti výrazná, je dobré přidat trochu citronové šťávy (citronky).
Kávová zmrzlina
- Kávu zalijeme 1 PL vody.
- Do misky nalejeme kondenzované mléko, přidáme rozpuštěnou kávu a vyšleháme. Přidáme šlehačku a znovu šleháme do pěny. Pozor, abyste hmotu nepřešlehali. Mohli byste mít místo zmrzliny kávové máslo 🙂
- Vyšlehanou kávovou zmrzlinu přeložíme do nádobky, přikryjeme a odložíme do mrazničky. Zmrzlinu netřeba promíchávat.
- Pokud příliš zmrzne, je třeba zmrzlinu nechat při pokojové teplotě cca 10 minut stát a pak servírujeme.