Maliny jsou vždy skvělou volbou, ať již přemýšlíme o dezertech, koktejlech, moučnících či si je vychutnáme čerstvě natrhané na vlastní zahrádce. To je asi ten nejkrásnější pocit.
Není cukrárny, kde by neměly své místo a lidé jim dávají přednost.
Není nic lepšího než si během výletu dopřát zmrzlinový pohár s malinami a se šlehačkou, nebo jen horké maliny se zmrzlinou, nebo voňavé a nadýchané palačinky s malinovou omáčkou.
My vám maliny představíme jako blahodárně léčivé ovoce a přidáme pár nápadů na slanou variantu.
Maliny pro zdraví a vitalitu
Pomáhají díky obsahu vitaminu C posilovat imunitu. Vitamin A spolu s přírodním barvivem antokyanového zbarvení brání změnám očí, které způsobují šeroslepost a oční zákaly. Zároveň také působí proti stresu i migréně. Minerální látky fosfor a železo pomáhají při krvetvorbě, správné funkci srdce a nervové soustavy a obsah vápníku se stará o zdravé kosti a zuby. Na mužskou a ženskou sexuální výkonnost příznivě působí zinek, který je v zrnkách.
Obsažené třísloviny pomáhají vyčistit střeva a odvádějí z těla přebytečné tekutiny. Množství antioxidantů, které maliny obsahují určuje intenzita sytosti jejich barvy. Antioxidanty vážou volné radikály a tím chrání tělo před rakovinou. Jsou cenné při léčbě horeček, zánětlivých infekcí a revmatu. Maliny se doporučují také při léčbě cukrovky. Snižují hladinu cukru v krvi, čímž bojují s cukrovkou i jejími přidruženými onemocněními. Maliny nám pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Jsou doporučovány při léčbě chudokrevnosti a dokonce i Alzheimerovy choroby. Britské a americké výzkumy dokázaly, že toto ovoce snižuje ranní nevolnosti těhotných žen.Pomáhají v období bolestivé menstruace.
Chcete zhubnou, jezte maliny
Čerstvé plody jsou vhodné při jakékoliv dietě, protože zasytí a podpoří trávení. Také odvodňují organismus a čistí střeva, což podporuje správné fungování organismu. Přitom mají jen 240 kJ na 100 g ovoce.
Skvělá pleťová malinová maska
Maliny obsahují enzym biotin, který je nezbytný pro dobrý stav kůže a pleti. Zázračné účinky má pleťová maska z rozdrcených malin. Hloubkově čistí pleť, stahuje póry a současně vyživuje vysušenou pokožku, kterou zásobuje vitaminem A. Jadérka ve směsi poslouží zároveň jako peeling. A jak ji připravit? Stačí rozmáčknout 8 až 10 větších malin a smíchat se lžící medu a dvěma lžícemi jogurtu. Naneste na důkladně očištěnou pleť a nechte působit 15 minut. Poté opláchněte a použijte svůj běžný krém.
Pro vaše zdravé nehty i vlasy bez lupů
Jako zpevňující a stahující tonikum je výborný odvar z listů maliníku. Když do odvaru přidáte několik rozdrcených malin a lžíci medu, uděláte si blahodárnou výživnou masku na vlasy a pokožku hlavy zbavíte se také lupů. Na odvar potřebujete 1 lžičku sušeného listí a 250 ml vody. Dejte do hrnce a krátce povařte. V uzavřené nádobě nechte louhovat 15 minut, potom sceďte. Tento odvar můžete použít i jako čaj.
Maliny i listy jsou zdrojem riboflavinu, který je potřebný pro zdravý růst silných a pevných nehtů. Na problémy s nehty a nehtovou kůžičku je výborný zábal ze spařených a rozmixovaných malin. Z malin se lisuje olej často využíván i v kosmetice k výrobě prostředků na ochranu kůže. Vitamin E a omega 3 mastné kyseliny nacházející se v oleji, chrání pleť proti škodlivým účinkům slunečního záření. Také výborně léčí záněty kůže a jiné kožní choroby.
Ke kloktání při bolesti v krku je fantastický malinový ocet. Připravíte si ho tak, že do 1 litru vinného octa dáte 500g malin a necháte dva týdny odstát. Pak jej pouze scedíte a můžete používat.
Maliny umí chutnat i ve slaném pojetí
Slaný koláč s malinami
Seznam surovin
- listové těsto 1 kus (rozválené)
- sýr Mascarpone 250 gramů
- sýr kozí 200 gramů (čerstvý)
- vejce 2 kusy (1 na potření)
- maliny 200 gramů
- tymián 3 snítky
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. V míse rozmíchejte mascarpone spolu s kozím sýrem a vejce, dobře osolte a opepřete. Natrhejte lístky tymiánu a přidejte je do krému. Z rozváleného těsta vyřízněte co největší kruh, přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Ze zbylého těsta nařežte proužky a přitiskněte je na okraje koláče. Doporučujeme udělat ještě jednu vrstvu, zabráníte tak přetečení náplně a koláč bude mít krásně nalístkované okraje.
- Lžící rozetřete na koláč sýrový krém a posypte lístky tymiánu a malinami. Osolte, opepřete a vložte do vyhřáté trouby na 20–25 minut nebo dokud nebude těsto zlatavé a náplň neztuhne.
Čokoládový koláč se slaným karamelem a malinami
Suroviny
- 1 balení M&S „shortcut pastry“ (křehké těsto)
- 150 g slaného karamelu M&S
- Čokoládová ganache:
- 200 g 50 – 70% čokolády
- 80 g másla
- 240 g smetany min. 30%
- 20 g cukru krupice
- Na ozdobu:
- Maliny
- Pistácie
Postup
- Těsto:
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a pokud je třeba, ještě ho trochu vyválejte podle tvaru formy. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se nám lépe umisťoval.
- Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama – a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte.
- Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s centimetrovými odstupy. Nyní je nutné ho zatížit. Ideální je použít pečicí papír pomazaný máslem (zespoda) a zatížit ho fazolemi. Pokud nemáte fazole, můžete použít třeba o něco menší formu (také ji zespodu namažte máslem) a tu vložit do koláče. Koláč pečte ve středu trouby asi 9 – 10 minut, poté odstraňte fazole / formu a papír a pečte dalších 10 minut, dokud nebude koláč krásně zlatavý. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout. Až bude těsto vychladlé, pomažte ho slaným karamelem.
- Ganache:
Čokoládu nasekejte na co nejmenší kousky (2 – 3 mm). Smetanu s cukrem přiveďte k varu a ihned sundejte z plotny. Počkejte pár vteřin a přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 10 minut. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky (1 x 1 cm) a opět vymíchejte, dokud se máslo nerozpustí. Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Nalijte na vychladlé upečené těsto s karamelem a nechte stát v pokojové teplotě cca 2 – 3 hodiny.
Nakonec koláč ozdobte malinami a drcenými pistáciemi. Dobrou chuť. Za redakci přejeme krásné malinové léto.