Receptury na výrobu zmrzliny jsou v zásadě dvě – vodová a smetanová. Ta první se hodí na lehčí zmrzliny s ovocem, ta druhá na všechno. Když zmrzlinu netradiční, potom se jako základ použije mléčný výrobek, ideálně s vyšším obsahem tuku. Může to být klasicky smetana ke šlehání, ale také různě ochucené kravské mléko nebo mléko od jiných živočišných druhů – kozí, ovčí, bůvolí anebo mateřské…
Z mateřského mléka
Tato specialita se prodávala v Londýně v roce 2011, porce stála cca 420 Kč a chuťově ji dolaďovala vanilka z Madagaskaru a citronová kůra. Základní surovinu tehdy poskytlo 15 dobrovolnic. Čas od času se tam v nabídce objeví znovu, např. v roce 2015 u příležitosti narození princezny Charlotte. Pokud byste si ji chtěli vyrobit sami doma, potom budete na půl šálku mléka potřebovat jednu polévkovou lžíci cukru a jako přísadu třeba půl čajové lžičky vanilky, trochu nastrouhané citronové kůry – anebo cokoliv jiného.
Viagrová zmrzlina
Pokud se chcete domácím experimentům se zmrzlinou věnovat častěji, rozhodně si pořiďte zmrzlinovač, protože základní výrobní postup zní mrazit a míchat. Dlouho. A potom můžete skutečně smíchat cokoliv s čímkoliv. Speciální zmrzlina jako stát součástí erotické předehry? Vyšperkujute osvědčenými afrodiziakálními pochutinami, jako jsou již zmíněná vanilka, ale také ořechy, pistácie, dýňová semínka, skořice, muškátový oříšek, čokoláda nebo med. V prodeji, i když ne u nás, se objevila i zmrzlina viagrová. Litovat však nemusíte. S populárním léčivem měla společnou jen barvu.
Ze svíčkové i z uhlí
Nad zmrzlinou čabajkovou budete žasnout jen do té chvíle, než si uvědomíte, že do základní zmrzlinové směsi můžete skutečně přimíchat cokoliv. S tekutějšími složkami, jako třeba se svíčkovou omáčku nebo kremžskou hořčicí, není žádný problém, potraviny netekuté se prostě jen rozmělní do příhodné konzistence. Ať už je to humr, nebo syrové koňské nebo hovězí maso velmi oblíbené v Japonsku. Tam nezapomenou do zmrzliny přihodit třeba také wasabi anebo suši. Cikády se do zmrzliny dávají celé (bez nožiček a křídel), obalené v čokoládě. Existuje i zmrzlina s příchutí „fish nad chips“, čili smažené ryby a hranolků, stylově posypaná drobky smažené strouhanky. Aspoň že zmrzlina z uhlí se nevyrábí z uhlí na topení, ale z toho živočišného (aktivního), na jeden kopeček ho stačí půl gramu.
Sekt, pivo, vodka, fernet
Vynikající je zmrzlina z prosecca a to je v ní opravdu cítit, protože ho v ní najdete 20 %. Tato mražená pochoutka samozřejmě obsahuje i alkohol, stejně jako třeba sorbet z prosecca a vodky nebo fernetová či jakákoliv jiná zmrzlina s přídavkem alkoholických nápojů včetně piva. To by mělo být černé a silnější a na dva hrnky smetany vám ho stačí 2 deci. Plus 4 žloutky, hrnek třtinového cukru a pro chuť vanilka a hořká čokoláda. Podává se stylově v pivních sklenicích. Prostě stylové osvěžení pro stylové léto. Vaše léto.