Soutěž potravinářů a farmářů se uskutečnila podvacáté, porota ocenila devět výrobků v jednotlivých kategoriích. Od roku 2021 uděluje také cenu za přínos ke zdravému životnímu stylu, tu letos získalo sušené maso jemně slané od mimoňské firmy VÁŠA. Předání ocenění se uskuteční na Krajských dožínkách 31. srpna ve Frýdlantu, řekl ve čtvrtek mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.
„Podpora lokálním výrobcům je důležitá, protože chceme, aby se o nich vědělo, aby lidé věděli, že u nich mohou nakoupit. Zároveň se tím klade důraz na lokální spotřebu, často jsou to ekofarmy a produkty, které běžně v řetězcích nekoupíte,“ doplnil krajský radní pro zemědělství Václav Židek (Piráti). Vítězné výrobky získají značku, která na rozdíl například od Regionální potraviny není časově omezená. Kraj také zajišťuje propagaci s ochutnávkami oceněných výrobků. V plánu je podle Židka krajský e-shop a diskutuje se také o specializované prodejně.
Do soutěže se mohly přihlásit fyzické osoby oprávněné k podnikání nebo právnické osoby bez ohledu na velikost, podmínkou je, že se daný produkt musí vyrábět na území Libereckého kraje. Výrobci mohli přihlásit maximálně deset potravin. Soutěžilo se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Loni porota posuzovala 97 výrobků od 33 producentů.
„Byl to právě Liberecký kraj, který byl před lety prvním v České republice, který se rozhodl takovéto soutěže pořádat. Zájem spotřebitelů o regionální produkty roste, to je nesporný fakt, který je vidět na trzích i v obchodech,“ řekl ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, který sám provozuje malou rodinnou mlékárnu. Přestože je Liberecký kraj po Karlovarském nejmenší v zemi a není tradiční zemědělskou oblastí, zájem výrobců o soutěž podle něj neklesá.
Porota navrhla ocenit paštiku s brusinkami firmy Prominent, bio zrající sýr Zlaťák z Ekofarmy Stehlík, žitný chleba z Hamrovské řemeslné pekárny nebo rakytníkovou pralinku s levandulí od společnosti Q-Burger bar. Značku nově ponese také například slivovice z Dlabka Distillery, jablečný mošt s marakujou z Moštovny Lažany, malinový džem od Martiny Papežíkové, kozí biosýr z Kozí farmy Nový Dvůr a také pastovaný med z Včelí farmy Smržov. Oceněné musí ještě potvrdit krajské zastupitelstvo, které se sejde 23. dubna.
Zdroj: ČTK