Vysočinské pivovary se pomalu vracejí k výši produkce, kterou měli před pandemií

30.1.2022
Redakce

Pivovary na Vysočině loni vyrobily 506.689 hektolitrů piva, v meziročním porovnání se jejich produkce zvýšila přibližně o pět procent. I tak byla nižší než před koronavirovou epidemií. V kraji teď funguje 32 pivovarů. V posledním roce jeden výrobce piva skončil, dva naopak přibyli, to sdělil mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

Pod dohledem celníků zlikvidovaly pivovary na Vysočině minulý rok celkem 740 hektolitrů piva, většinu kvůli tomu, že neodpovídalo požadavkům na kvalitu. Kvůli dopadům epidemie přišlo podle jejich evidence vloni nazmar 18 hektolitrů tohoto moku.

V roce 2019 uvařily pivovary na Vysočině podle údajů, které tehdy poskytly celnímu úřadu, 606.298 hektolitrů piva. O rok později jejich výstav klesl v součtu o pětinu na 480.910 hektolitrů piva. Kvůli epidemii začaly být v roce 2020 zavírané nebo omezované hospody a ubytovací zařízení, zrušena byla řada festivalů a dalších akcí.

Výstav za loňský rok už zveřejnil Rodinný pivovar Bernard. Uvařil 358.400 hektolitrů piva, v meziročním porovnání skoro o čtyři procenta víc. Produkce humpoleckého pivovaru řadu let rostla, klesla až v roce 2020, když začala epidemie. O rok dřív vystavil pivovar Bernard 400.600 hektolitrů piva, což je zatím jeho nevyšší roční výroba.

Akciový pivovar Dalešice v uplynulém roce vystavil 10.000 hektolitrů piva. „Začátek roku 2021 byl pro nás velmi těžký, jelikož byly nařízením vlády uzavřené restaurace. Prodej restauracím tvoří více než 90 procent našeho odbytu,“ uvedla Klára Polehlová z podniku. Pivovar v té době prodával jen prostřednictvím svého pivního obchůdku. S otevřením zahrádek a pak i vnitřních prostor restaurací se podle ní odbyt vrátil na čísla jako před epidemií, poptávka se znovu snížila s omezeními zavedenými od listopadu.

zdroj: čtk



Nepřehlédněte