Znáte Crepe a Galette? Luxusní palačinka na dva způsoby

1.10.2019
Jan Štoll

Crepe je palačinka obvykle vyrobená z pšeničné mouky. Název pochází z Francie a znamená „stočený“. Původem je z oblasti Bretaně na severozápadě Francie, jsou ale rozšířené po celé Francii a patří mezi francouzská národní jídla. V Bretani jsou tradičně podávány s jablečným moštem. Crepes se podávají s různými druhy sladké náplně. Připravují se nalitím tekutého těsta na rozpálenou pánev nebo plochou kruhovou plotnu.

„Novinkou u nás jsou francouzské sladké a slané palačinky, takzvané Crepe a Galette. Sladké plníme naší domácí oříškovou čokoládou a domácím džemem. Na prvním místě v menu ale najdete tradiční bretaňskou Crepe s cukrem a citronem, ta podle naší šéfové kavárny, která je z Bretaně, odkud Crepe pocházejí, nesmí chybět,“ říká spolumajitel bistra Pavel Sochor.

Oproti tomu je Galette spíše plochý a křupavý koláč ale patří mezi palačinky. Vyrábí se z pohankové mouky a patří k němu pikantní náplň. Galette je neodmyslitelně spojena s oblastí z Bretaně, kde nahradila chléb, jako základní potravinu. Pšenici se v Bretani totiž nedařilo tak, jako pohance, která je méně náročná.

„Galette si můžete dát ve variantě Complete, což zahrnuje šunku, sýr a vejce. Dále Galette bretonne à la forestière se žampiony a sýrem Raclette,“ říká Sochor.

Kromě Crepe a Galette jsou v tomto jednoznačně francouzsky zaměřeném bistru k ochutnání i jednodušší kousky ze středomořské kuchyně. Skvělá pekárna, vinárna, bistro a kavárna s produkty země galského kohouta umí zpestřit návštěvu „Jiřáku“. Vína pochází od malých lokálních vinařů, pekárna je pojatá francouzsky celá. Dovážejí dokonce i mouku a další suroviny, pečou podle tradičních francouzských postupů. Pekárna dělá i košer pečivo.



Nepřehlédněte