Avokádo je plod hruškovce přelahodného (Persea americana) s původem v jižním Mexiku a díky svým nutričním hodnotám se stalo pravidelnou surovinou ve zdravém jídelníčku. Dužina oproti ostatnímu ovoci neobsahuje téměř žádný cukr, ale naopak nezvyklé množství tuku. Složením se tuk v avokádu nejvíce podobá olivovému oleji. Díky tomu se hodí nejen do zdravého jídelníčku, ale také pro ty, kteří chtějí hubnout. Kromě cenných mastných kyselin avokádo obsahuje také minerální látky (draslík, měď, hořčík, fosfor) a vitaminy (C, E, K, H, B).
Pokud je plod zralý, dužina má krémovitou strukturu a dobře se roztírá. Navíc nemá pro ovoce typickou sladkou chuť. Proto se mimo jiné používá na přípravu nejrůznějších pomazánek a dipů. Existuje i spousta receptů s tepelně upraveným avokádem, tak ale přijdeme o spoustu cenných látek, proto je lepší konzumovat jej syrové.
Tradičním receptem je mexické guacamole, které se skvěle hodí k masu, do tortilly nebo na salát. Guacamole má několik regionálních podob, ale velmi rozšířený je tento recept:
- avokádo
- rajčata
- cibule
- česnek
- limetka nebo citrón
- koriandr
- mořská sůl
- pepř
Postup: Avokádo rozmačkáme a přidáme nakrájená rajčata, cibuli, čerstvý koriandr, drcený česnek, sůl, pepř a šťávu z limetky nebo citrónu. Citrónová šťáva zabrání oxidaci a nežádoucímu hnědnutí dipu.
Kromě mnoha prospěšných látek avokádo obsahuje také persin, který se nachází především v listech, slupce a peckách a je silně jedovatý pro zvířata. Právě slupky z avokáda bývají častou příčinou otrav domácího ptactva. Papoušci slupky sice ochotně konzumují, ale většina z nich do 24 hodin uhyne. Avokádo se nedoporučuje podávat žádným domácím mazlíčkům, včetně psů a koček.
Pro člověka může avokádo také představovat nebezpečí, a to v podobě vražedného kluzkého nástroje v kombinaci s nožem. Mnoho lidí se pokouší avokádo oloupat nebo vykrojit pecku ostrým předmětem a skončí na pohotovosti s krvácející ránou v oblasti pod záprstními kostmi. Nůž, který nešikovně sklouzne po hladké pecce nebo slupce může dokonce způsobit necitlivost v prstech. Úraz je natolik rozšířený, že už má dokonce svůj vlastní název: „avokádová ruka“. Řezné zranění vyžaduje několik stehů a doktoři zvažují, zda by nestálo za to označit plody v obchodech výstražnou nálepkou.
Jak se dostat do avokáda a neublížit si?
Avokádo je velmi měkké ovoce – není potřeba ho loupat, stačí jej opatrně rozkrojit po obvodu, jako když krájíme broskev, a otevřít. Pecku dostaneme ven i obyčejnou lžičkou a stejným způsobem můžeme vydlabat dužinu, která jde od slupky snadno. Je potřeba myslet na to, že pecka avokáda je poměrně velká a velmi kluzká. Když s tím ale budete počítat a dáte si při krájení pozor, vyhnete se úrazu i vtípkům doktorů a sester na pohotovosti, kteří musí takových incidentů řešit dokonce několik týdně.