• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • 5 úžasných tipů na skvělé grilované ovoce! Hodíte si na gril grep, banán se skořicí nebo ananas s čili?

    Další fotky

    Léto vrcholí a s ním i zahradní párty a večírky. Dopřejte svým hostům grilované ovoce jako sladkou tečku nebo skvělou přílohu.
    S našimi recepty sklidíte úspěch a budete inspirací.

    Letošní parné léto jednoznačně přeje všemožným večírkům, oslavám a párty. Ostatně, kdo by si je nezamiloval v kruhu dobrých známých či rodinné sešlosti.

    Co lidé tak zbožňují na těchto oslavách, je především čerstvě připravené jídlo na grilu v kombinaci s relaxem u bazénu a popíjením různých osvěžujících drinků.

    Možností, v jakém duchu se vaše párty ponese, je nepřeberné množství. Na stole nejspíš nebude chybět ani čerstvě natrhané ovoce ze zahrádky nebo nakrájený a vychlazený meloun, který snad nikdy nezklame.

    My bychom vám rádi představili pár skvělých receptů na grilované ovoce, se kterým se jednoznačně stanete vyhlášeným hostitelem či hostitelkou a inspirací pro své známé.

    Červená řepa už dávno není výsadou školních kuchyní. Udělejte si léčivý likér nebo pleťovou masku

    Grilované ovocné balíčky

    Balíčky plné ovoce si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a grilovat až těsně před podáváním. Budou poté mnohem lepší! Pokud zrovna nemáte po ruce rozehřátý gril, pomůže vám horká trouba. Stačí deset minut a plech vyložený pečicím papírem – máte tak záruku, že se alobal nepotrhá a šťáva nevyteče.

    Náročnost: velmi snadné

    Počet porcí: 4

    Budete potřebovat

    600 g sezonního ovoce, například broskve, nektarinky (nakrájené na kostičky), jahody (očištěné a přepůlené), maliny, ostružiny, banány (nakrájené na 2cm plátky) nebo meruňky (přepůlené)

    • 1 lžíce medu nebo cukru
    • kousek másla
    • šťáva z poloviny citronu
    • vanilková zmrzlina k podávání

    Magicky černé ostružiny jako elixír zdraví. Udělejte z nich dezert nebo ostružinové mojito

    Z alobalu nastříhejte 4 čtverce o hraně asi 30 cm. Rozdělte na ně ovoce, pokapejte medem i citronovou šťávou a přidejte oříšek másla. Okraje alobalu zvedněte, shrňte k sobě a zabalte do balíčku. Pokud na grilování dojde až později, uložte je do lednice.

    2 Balíčky položte na mřížku grilu potřené trochou oleje, aby se na ni nepřilepily. Grilujte zhruba deset minut, podle výkonnosti grilu. Ovoce by mělo být měkké, šťavnaté a horké. Před podáváním ho nechte trochu vychladnout a servírujte s vanilkovou zmrzlinou, případně se šlehačkou.

    Chcete se pořádně zchladit? Vyměňte kolu za bylinky a melounový koktejl

    Grilované hrušky

    Počet porcí  max. 6

    Doba přípravy: 60 minut

    Suroviny:

    •     6 velkých zralých hrušek
    •     1/2 citronu
    •     máslo
    •     cukr
    •     1 balení sušenek nejlépe s ořechy
    •     1/2 lžičky citronové kůry
      •     1 vanilkový cukr
    • U hrušek uřízneme špičky, vykrajovátkem opatrně odstraníme středy hrušek. Takto připravené hrušky uvnitř zakápneme citronem a naplníme rozdrcenými sušenkami, zasypeme jednou lžičkou cukru smíchaného s kořením. Hrušky zaklopíme odřízlými špičkami. Celé pomažeme máslem, vložíme do zapékaci misky a zvrchu zasypeme ještě lehce cukrem. Podlijeme trochou vody a vložíme do grilu rozpáleného na nepřímé grilování na cca 35 minut. Občas zkontrolujeme propečení špejlí, měla by lehce projet do středu. Tento výborný dezert podáváme horký.

    Užijte si malinové léto! Maliny probouzí vášeň, pomohou od stresu a je z nich skvělá pleťová maska

    Tropický sen

    Ingredience na 4 porce

    • 1 ks karambola

    • 3 lžíce kokosové chipsy

    • 1 ks pomeranč

    • 4 lžíce karamel

    • 1/2 ks ananas

    • 1/2 ks červený grep

      Postup

      Dužinu ananasu nakrájíme na 1 cm silné plátky a překrojíme je ještě napůl. Karambolu nakrájíme na plátky, grep a pomeranč také. Kokosové chipsy nasucho opražíme, až jsou světle hnědé.

      Karamel zahřejeme ve vodní lázni, ovoce střídavě napichujeme na jehly a grilujeme nad mírným ohněm nebo v troubě 6 minut.

      Grilované ovoce podáváme na jehle, posypeme kokosovými chipsy a polijeme karamelem.

      Prozradíme recept na výbornou zmrzlinu, kterou si připravíte doma rychle, levně a zdravě

       

      Grilovaný banán s medem a skořicí

      Ingredience na 4 porce

      • 4 banány, nejlépe tzv. baby
      • 2 lžíce medu
      • šťávu z jednoho velkého citronu
      • nebo dvou menších
      • 2 lžíce hnědého rumu nebo koňaku
      • 1⁄2 lžičky mleté skořice
      • 1 lžíci másla
      • 4 porce oblíbené zmrzliny (my jsme zvolili kokosovou)
      • 4 opláchnuté snítky meduňky na ozdobu

      Příprava

      1. Smíchejte med, citronovou šťávu, rum a skořici. Banány oloupejte, velké podélně rozkrojte, vložte do mísy a přelijte sladkou směsí. Nechte odležet.

      2. Položte na dvojitý čtverec z alobalu pomazaný máslem (ne až do krajů) a okraje zvedněte. Přelijte marinádou a navrch dejte zbylé máslo. Přikryjte dílem alobalu a okraje zatočte dovnitř; spojte, ale příliš neutěsňujte.

      3. Grilujte pět až osm minut. Přesuňte na talíře ke zmrzlině a přelijte šťávou.

      Tip navíc:
      Zkuste malé aromatické baby banány z Vietnamu a Thajska. V létě se objevují hlavně u stánkových prodejců.

      Grilovaný ananas s čili

      Ingredience na 6 porcí

    ananas 2 kusy
    čili sušené 1/2 lžičky
    med 3 lžíce
    řecký jogurt 1 kelímek
    dýňová semínka 2 lžíce
    Postup
    1

    Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného čili a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.

    FOTO: grilované ovoce

    grilované ovoce - grilované ovocegrilované ovoce - grilované ovoce1grilované ovoce - grilované ovoce2grilované ovoce - grilované ovoce3grilované ovoce - grilované ovoce4
    Další fotky
    grilované ovoce - grilované ovoce5grilované ovoce - grilované ovoce6grilované ovoce - grilované ovoce7grilované ovoce - grilované ovoce8grilované ovoce - grilované ovoce9
    2

    Ananas servírujte s vychlazeným jogurtem, posypaný dýňovými semínky a politý ještě trochou medu.

    Přejeme vám za naši redakci krásné léto plné skvělých gurmánských zážitků a snad vám naše recepci přijdou k chuti.

     



    Nepřehlédněte