Letošní parné léto jednoznačně přeje všemožným večírkům, oslavám a párty. Ostatně, kdo by si je nezamiloval v kruhu dobrých známých či rodinné sešlosti.
Co lidé tak zbožňují na těchto oslavách, je především čerstvě připravené jídlo na grilu v kombinaci s relaxem u bazénu a popíjením různých osvěžujících drinků.
Možností, v jakém duchu se vaše párty ponese, je nepřeberné množství. Na stole nejspíš nebude chybět ani čerstvě natrhané ovoce ze zahrádky nebo nakrájený a vychlazený meloun, který snad nikdy nezklame.
My bychom vám rádi představili pár skvělých receptů na grilované ovoce, se kterým se jednoznačně stanete vyhlášeným hostitelem či hostitelkou a inspirací pro své známé.
Grilované ovocné balíčky
Balíčky plné ovoce si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a grilovat až těsně před podáváním. Budou poté mnohem lepší! Pokud zrovna nemáte po ruce rozehřátý gril, pomůže vám horká trouba. Stačí deset minut a plech vyložený pečicím papírem – máte tak záruku, že se alobal nepotrhá a šťáva nevyteče.
Náročnost: velmi snadné
Počet porcí: 4
Budete potřebovat
600 g sezonního ovoce, například broskve, nektarinky (nakrájené na kostičky), jahody (očištěné a přepůlené), maliny, ostružiny, banány (nakrájené na 2cm plátky) nebo meruňky (přepůlené)
- 1 lžíce medu nebo cukru
- kousek másla
- šťáva z poloviny citronu
- vanilková zmrzlina k podávání
Z alobalu nastříhejte 4 čtverce o hraně asi 30 cm. Rozdělte na ně ovoce, pokapejte medem i citronovou šťávou a přidejte oříšek másla. Okraje alobalu zvedněte, shrňte k sobě a zabalte do balíčku. Pokud na grilování dojde až později, uložte je do lednice.
2 Balíčky položte na mřížku grilu potřené trochou oleje, aby se na ni nepřilepily. Grilujte zhruba deset minut, podle výkonnosti grilu. Ovoce by mělo být měkké, šťavnaté a horké. Před podáváním ho nechte trochu vychladnout a servírujte s vanilkovou zmrzlinou, případně se šlehačkou.
Grilované hrušky
Počet porcí max. 6
Doba přípravy: 60 minut
Suroviny:
- 6 velkých zralých hrušek
- 1/2 citronu
- máslo
- cukr
- 1 balení sušenek nejlépe s ořechy
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- U hrušek uřízneme špičky, vykrajovátkem opatrně odstraníme středy hrušek. Takto připravené hrušky uvnitř zakápneme citronem a naplníme rozdrcenými sušenkami, zasypeme jednou lžičkou cukru smíchaného s kořením. Hrušky zaklopíme odřízlými špičkami. Celé pomažeme máslem, vložíme do zapékaci misky a zvrchu zasypeme ještě lehce cukrem. Podlijeme trochou vody a vložíme do grilu rozpáleného na nepřímé grilování na cca 35 minut. Občas zkontrolujeme propečení špejlí, měla by lehce projet do středu. Tento výborný dezert podáváme horký.
Tropický sen
Ingredience na 4 porce
-
1 ks karambola
-
3 lžíce kokosové chipsy
-
1 ks pomeranč
-
4 lžíce karamel
-
1/2 ks ananas
-
1/2 ks červený grep
Postup
Dužinu ananasu nakrájíme na 1 cm silné plátky a překrojíme je ještě napůl. Karambolu nakrájíme na plátky, grep a pomeranč také. Kokosové chipsy nasucho opražíme, až jsou světle hnědé.
Karamel zahřejeme ve vodní lázni, ovoce střídavě napichujeme na jehly a grilujeme nad mírným ohněm nebo v troubě 6 minut.
Grilované ovoce podáváme na jehle, posypeme kokosovými chipsy a polijeme karamelem.
Grilovaný banán s medem a skořicí
Ingredience na 4 porce
- 4 banány, nejlépe tzv. baby
- 2 lžíce medu
- šťávu z jednoho velkého citronu
- nebo dvou menších
- 2 lžíce hnědého rumu nebo koňaku
- 1⁄2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíci másla
- 4 porce oblíbené zmrzliny (my jsme zvolili kokosovou)
- 4 opláchnuté snítky meduňky na ozdobu
Příprava
1. Smíchejte med, citronovou šťávu, rum a skořici. Banány oloupejte, velké podélně rozkrojte, vložte do mísy a přelijte sladkou směsí. Nechte odležet.
2. Položte na dvojitý čtverec z alobalu pomazaný máslem (ne až do krajů) a okraje zvedněte. Přelijte marinádou a navrch dejte zbylé máslo. Přikryjte dílem alobalu a okraje zatočte dovnitř; spojte, ale příliš neutěsňujte.
3. Grilujte pět až osm minut. Přesuňte na talíře ke zmrzlině a přelijte šťávou.
Tip navíc:
Zkuste malé aromatické baby banány z Vietnamu a Thajska. V létě se objevují hlavně u stánkových prodejců.Grilovaný ananas s čili
Ingredience na 6 porcí
Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného čili a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.
Ananas servírujte s vychlazeným jogurtem, posypaný dýňovými semínky a politý ještě trochou medu.
Přejeme vám za naši redakci krásné léto plné skvělých gurmánských zážitků a snad vám naše recepci přijdou k chuti.