• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Známe 7 skvělých a zdravých receptů z cukety, na rizoto i cuketové medvídky

    12.8.2018
    Mája

    Nastala cuketová sezóna. Cukety jsou teď levné a dobře dostupné. Připravte si z nich polévku, hlavní chod, salát i sladký dezert.

    Něco o cuketě:

    Cuketa je asi z 90-95 % tvořena vodou. Dále obsahuje vlákninu, sacharidy, minerální látky (především vápník a hořčík) a vitamíny A, B, C, K a E. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, proto se skvěle hodí do redukčního jídelníčku. Podporuje činnost srdce, střev a ledvin.  Je také výborným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správný růst a vývoj lidského plodu. Při výběru cukety volte spíše menší plody, které obsahují více živin a mají výraznější chuť.

    RECEPTY:

    Cuketová polévka

    • 1 větší nebo 2 menší cukety
    • 2 ks brambor
    • 1 ks cibule
    • 200 g zakysané smetany
    • čerstvé bylinky (např. petrželka, libeček)
    • špetka soli
    • panenský olivový olej
    • kousek másla
    • voda nebo vývar

    Postup: Omyjeme a oloupeme brambory a cibulku, cuketu necháme i se slupkou. Vše nakrájíme na kostky a zpěníme na kousku másla (na tepelnou úpravu se nejlépe hodí přepuštěné máslo ghí). Zalijeme vodou nebo předem připraveným vývarem asi 1–2 cm nad zeleninu, aby polévka nebyla moc řídká. Vaříme do změknutí zeleniny. Poté dochutíme solí, přidáme zakysanou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku podáváme zakápnutou panenským olivovým olejem a čerstvými bylinkami.

    Cuketová směs

    • 2 cukety
    • 8 rajčat
    • 3 stroužky česneku
    • špetka soli
    • špetka pepře a/nebo chilli
    • čerstvé bylinky
    • kousek másla

    Postup: Cuketu nastrouháme i se slupkou, přidáme nastrouhaný česnek a nakrájená rajčata. Vše zpěníme na kousku másla a dusíme. Zelenina pustí hodně vody, žádnou další nepřidáváme. Až zeleninová směs změkne, přidáme sůl, pepř, chilli a bylinky podle chuti. Ještě horkou směs plníme do čistých skleniček, které otočíme dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, přemístíme je do lednice a můžeme si i několik týdnů vychutnávat skvělou pomazánku, která se hodí k masu i na topinky nebo jiné pečivo.

    Cuketové rizoto

    • 200 g rýže (např. kulatozrnné)
    • 1 velká cuketa
    • 500 g hovězího mletého masa
    • 200 ml smetany nebo kokosové alternativy smetany
    • 1 větší cibule
    • 2 stroužky česneku
    • kousek másla
    • sůl
    • čerstvé bylinky
    • voda nebo vývar (400 ml)

    Postup: Mleté maso, nastrouhaný česnek a nakrájenou cibulku zpěníme na kousku másla. Jakmile se maso zatáhne a přestane být navrchu syrové, přidáme rýži. Chvíli mícháme, pak podlijeme 200 ml vody nebo vývaru a necháme 5 minut vařit. Přidáme dalších 200 ml vody nebo vývaru a vaříme dokud se všechna voda neabsorbuje. Poté vmícháme do směsi nastrouhanou cuketu a smetanu, mícháme do krémové konzistence a odstavíme z plotny. Nakonec rizoto dochutíme solí a bylinkami, můžeme přidat nastrouhaný sýr.

    Prozradíme recept na výbornou zmrzlinu, kterou si připravíte doma rychle, levně a zdravě

    Cuketoví medvídci (bez lepku a bez laktózy)

    • 400 g cukety
    • 100 g strouhaného kokosu
    • 60 g pohankové krupice
    • 3 polévkové lžíce medu
    • 2 polévkové lžíce kakaa
    • 3 vejce
    • 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
    • 1/2 lžičky skořice
    • špetka muškátového oříšku

    Postup: Oloupanou cuketu nastrouháme a zbavíme přebytečné vody. Pak přidáme všechny ostatní ingredience. Nejprve sypké, potom med a vejce. Pečeme ve formě vymazané kokosovým olejem asi 35 min na 180 °C . Kromě „medvídkové“ můžeme použít jakoukoliv jinou formu, třeba bábovkovou.

    Cuketový salát s čočkou a vejcem

    • 2 menší cukety
    • 100 g červené čočky
    • 400 g cherry rajčátek
    • 3 vejce
    • panenský olivový olej
    • kvalitní hořčice
    • kousek másla
    • sůl
    • čerstvé bylinky

    Postup: Cukety nakrájíme na kousky a zpěníme na másle, ihned přidáme čočku a podle potřeby podlijeme troškou vody. Dusíme doměkka asi 5-10 minut. Potom osolíme a přidáme podle chuti koření a bylinky. Směs můžeme, ale nemusíme nechat vychladnout. Nakonec přidáme nakrájené vařené vejce, čerstvá cherry rajčata a zálivku z hořčice a olivového oleje.

    Lidé mohou posílat zemědělskému muzeu recepty lokálních jídel

    Treska na řecký způsob

    • 1 větší cuketa
    • 700 g aljašské tresky
    • 2 cibule
    • 4 rajčata
    • 6 čerstvých žampionů
    • 4 stroužky česneku
    • 200 g rajčatového protlaku
    • kousek másla
    • sůl
    • čerstvé bylinky (např. oregano, bazalka)

    Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno nasypeme zeleninu nakrájenou na kousky. Navrch položíme filety z tresky, okořeníme a zalijeme rajčatovým protlakem. Mírně podlijeme vodou. Mísu přiklopíme a pečeme zavřené asi 20 minut na 200 °C. Pak odklopíme a otevřené pečeme ještě dalších 10 min.

    Plněná cuketa

    • 4 menší cukety
    • krůtí (nebo jakékoliv jiné) maso
    • 100 ml rajčatového protlaku
    • 100 ml smetany
    • 200 g tvrdého sýru

    Postup: Omyté cukety podélně rozkrojíme a vydlabeme část vnitřku, abychom vytvořili „lodičky“. Maso nameleme nebo nakrájíme na malé kousky, smícháme s protlakem, smetanou a strouhaným sýrem. Připravené cuketky naplníme směsí a pečeme v troubě asi 30 minut na 150–180 °C, dokud nebude maso hotové. Aby se cukety nepřipalovaly, můžeme je na polovinu doby pečení zakrýt druhým plechem nebo alobalem.

    FOTO: Recepty s cuketou

    Recepty s cuketou - cuketaRecepty s cuketou - soup-2705755_1920Recepty s cuketou - cuketová polévka 2Recepty s cuketou - cuketová směsRecepty s cuketou - treska
    Další fotky
    Recepty s cuketou - medvídek

     



    Nepřehlédněte