Chcete se vyhnout kocovině? Nepijte alkohol, radí lékárna

10.12.2020
Jan Štoll

Po přemíře alkoholu je lidské tělo zasaženo několika způsoby.

„Tělo je dehydrované, játra jsou nucena odbourávat alkohol a nemají čas na přeměnu cukru. Chybí nám vitamíny i energie, kterou potřebujeme. Žaludek je překyselený, pálí nás žáha, je nám nevolno, zvracíme nebo máme průjem, bolí nás hlava i svaly, máme žízeň, můžeme být citliví na světlo a hluk,“ popisuje časté příznaky zkušená lékárnice a odborná konzultantka lékáren BENU Ivana Lánová.

Bolest hlavy se může zdát jako běžná maličkost, člověka ale dokáže doslova odrovnat tak, že není schopen ničeho.

„Hodně pijte. Můžete si uvařit bylinkový čaj, mátový nebo heřmánkový. Přidejte lžíci medu a trochu citrónu, čímž dodáte potřebný vitamín C i cukr. Pokud máte doma zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, zalijte horkou vodou, opět přidejte med a citrón, nechejte trochu vychladnout a vypijte,“ dodává lékárnice.

Alkohol je metla lidstva. Známe nejlepší ožralecké citáty v dějinách. Co na ně říkáte?

„Dobrou volbou je také rehydratační roztok, který vám pomůže se zavodněním organismu a doplní chybějící draslík a sodík,“ radí Lánová.

Po nadměrné konzumaci alkoholu je žaludek překyselený, je záhodno se vyhnout kyselým jídlům, ovocných přesnídávek, džusů a kávy.

„Přebytečná kyselina může přecházet ze žaludku do jícnu a způsobovat tak pálení žáhy. Těchto nepříjemných pocitů se můžete zbavit šumivými tabletami, které obsahují látku neutralizující žaludeční kyseliny,“ radí Ivana Lánová.

Pomáhá i silný vývar nebo vydatná snídaně.

Před velkou oslavou i během ní je podle doporučení řetězce vhodně dostatečně jíst a popíjet nealkoholické nápoje.



Nepřehlédněte