Známe ji všichni, cibuli. Často je pro své antiseptické vlastnosti označovaná za přírodní antibiotikum vedle česneku. Teď je navíc podzim, což je doba, kdy bychom se měli opravdu chránit a dopřávat si vitamíny v pořádných porcích. Znáte ale opravdu skvělý recept na cibulovou mňamku? Že ne? Pojďte to zkusit s námi.
Cibulová polévka se žampiony
½ kelímku smetany na vaření
2 – 3 ks velké cibule, to je cca půl kila
2 lžíce másla
2 lžíce ovesných vloček
1 – 1,5 l vroucí vody
7 menších žampionů
mletý černý pepř
sůl
Cibuli nakrájíme na větší kusy a dáme opékat na máslo, vzápětí přidáme nakrájené žampiony a restujeme. Vše chvíli společně opékáme, ale nechceme, aby nám ingredience začaly hnědnou. Necháváme tedy mírnou teplotu a mícháme. Přidáme vodu a vločky a vaříme cca dvacet minut. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem, dáme opět na plotýnku, přidáme smetanu, sůl a pepř, provaříme cca 15 minut. Můžeme podávat posypané krutony a nakrájeným tvrdým sýrem, nebo jen tak.
Cibulový koláč
400 g listového těsta
500 g cibule, najemno nakrájené
3 lžíce olivového oleje
3 vejce, našlehaná
300 ml mléka
100 g ementálu, nastrouhaného
2 lžíce sušeného tymiánu
sůl a pepř
Listové těsto vyválíme na několik milimetrů silný plát a vložíme ho do formy na koláč. Vidličkou pak propícháme. Cibuli smícháme s olejem, bylinkami, vejci, mlékem, osolíme a opepříme podle chuti. Směs vlijeme na těsto a dáme péct při 150 stupních na 40 minut. Poté zasypeme sýrem, zvedneme výkon na 180 stupňů a pečeme ještě 15 – 20 minut dozlatova.
Cibulová omáčka
5 cibulí
2 lžíce másla
1/2 l vývaru
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce hladké mouky
majoránka dle chuti
oregano
sůl, pepř
Všechny ingredience postupně vložíme do hrnce, ve kterém jsme si rozpustili máslo, tedy nejprve nadrobno nakrájenou cibuli, poté mouku, koření, sůl a nakonec přilijeme sojovku a vodu. Vaříme asi půl hodiny. Výsledek můžeme ještě dohladka rozmixovat. Záleží na tom, co nám vyhovuje. Podáváme s pečeným masem.
Tip redakce
Nevíte jak na kašel? Vezměte větší cibuli, pokrájejte ji na větší kousky, vložte do hrnečku a zalijte medem. Nechte proležet do druhého dne v teple, poté dejte do lednice. Pojídejte několikrát denně jednu lžičku, případně přidejte tuto dobrotu do čaje.