• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Cibule známá i neznámá. Jak dobře uvařit ty nejlepší cibulové recepty

    21.11.2019
    Další fotky

    Známe ji všichni, cibuli. Často je pro své antiseptické vlastnosti označovaná za přírodní antibiotikum vedle česneku. Teď je navíc podzim, což je doba, kdy bychom se měli opravdu chránit a dopřávat si vitamíny v pořádných porcích. Znáte ale opravdu skvělý recept na cibulovou mňamku? Že ne? Pojďte to zkusit s námi.

    Cibulová polévka se žampiony

    ½ kelímku smetany na vaření
    2 – 3 ks velké cibule, to je cca půl kila
    2 lžíce másla
    2 lžíce ovesných vloček
    1 – 1,5 l vroucí vody
    7 menších žampionů
    mletý černý pepř
    sůl

    Česnek jako neuvěřitelný lék na akné. Pupínky zmizí do pár minut

    Cibuli nakrájíme na větší kusy a dáme opékat na máslo, vzápětí přidáme nakrájené žampiony a restujeme. Vše chvíli společně opékáme, ale nechceme, aby nám ingredience začaly hnědnou. Necháváme tedy mírnou teplotu a mícháme. Přidáme vodu a vločky a vaříme cca dvacet minut. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem, dáme opět na plotýnku, přidáme smetanu, sůl a pepř, provaříme cca 15 minut. Můžeme podávat posypané krutony a nakrájeným tvrdým sýrem, nebo jen tak.

    Cibulový koláč

    400 g listového těsta
    500 g cibule, najemno nakrájené
    3 lžíce olivového oleje
    3 vejce, našlehaná
    300 ml mléka
    100 g ementálu, nastrouhaného
    2 lžíce sušeného tymiánu
    sůl a pepř

    Čím šťiplavější, tím zdravější! Cibule pomůže na kuří oka i hemeroidy. Ale skvělá je na vše

    Listové těsto vyválíme na několik milimetrů silný plát a vložíme ho do formy na koláč. Vidličkou pak propícháme. Cibuli smícháme s olejem, bylinkami, vejci, mlékem, osolíme a opepříme podle chuti. Směs vlijeme na těsto a dáme péct při 150 stupních na 40 minut. Poté zasypeme sýrem, zvedneme výkon na 180 stupňů a pečeme ještě 15 – 20 minut dozlatova.

    Cibulová omáčka

    5 cibulí
    2 lžíce másla
    1/2 l vývaru
    2 lžíce sojové omáčky
    2 lžíce hladké mouky
    majoránka dle chuti
    oregano
    sůl, pepř

    Všechny ingredience postupně vložíme do hrnce, ve kterém jsme si rozpustili máslo, tedy nejprve nadrobno nakrájenou cibuli, poté mouku, koření, sůl a nakonec přilijeme sojovku a vodu. Vaříme asi půl hodiny. Výsledek můžeme ještě dohladka rozmixovat. Záleží na tom, co nám vyhovuje. Podáváme s pečeným masem.

    FOTO: Cibule v kuchyni

    Cibule v kuchyni - quiche cibule jidloCibule v kuchyni - zelenina cibuleCibule v kuchyni - houby cibule zeleninaCibule v kuchyni - cibuleCibule v kuchyni - Cibule
    Další fotky
    Cibule v kuchyni - 5_cibuleCibule v kuchyni - cibule

    Tip redakce
    Nevíte jak na kašel? Vezměte větší cibuli, pokrájejte ji na větší kousky, vložte do hrnečku a zalijte medem. Nechte proležet do druhého dne v teple, poté dejte do lednice. Pojídejte několikrát denně jednu lžičku, případně přidejte tuto dobrotu do čaje.

     



    Nepřehlédněte