• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Co si zobnout? Poradna doktorky Skulínkové

    V dnešní době máme různých doplňků stravy, vitaminů a multivitaminů jako v supermarketu. Má smysl je užívat? Nebo je to zbytečné? Je to škodlivé?

    Optimální stav je takový, že žijeme v čistém prostředí, nestresujeme se, necpeme do sebe jedy v podobě cigaret a alkoholu, jíme bio potraviny plné blahodárných živin a chutí. V takovémto dokonalém stavu nepotřebujeme kupovat žádné vitaminové doplňky ani lítat po doktorech.

    Ale. Realita je holt jiná – stres, spěch, fast foody, polotovary, zmrazené, ohřívané jídlo, výfuky, cigarety, chemikálie… Suma sumárum – je velmi pravděpodobné a velmi časté, že nám kvůli našemu nedokonalému životnímu stylu něco chybí.

    Co nám chybí?

    Často lidé chodí k lékaři a žádají krevní testy na zjištění, jestli jim něco nechybí. Bohužel takové testy nejsou dostupné, maximálně se v konkrétní situaci stanovuje hladina vitaminu D, B12 a železa.

    Doporučila bych tedy udělat si každý rok jeden až tři měsíce multivitaminovou kůru – v lékárně si kupte kvalitní multivitamin a ideálně během zimy nebo jara ho využívejte. Kromě „mulťáků“ bych doporučila všem užívat následující:

    Vitamin C

    Je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, kostí, pojiva a kůže. Doporučený denní příjem u dospělého je asi 80 mg – to by se nám mělo podařit ze stravy, při konzumaci syrového ovoce a zeleniny. Při nachlazení se ale doporučuje vyšší dávka – 2 až 3krát denně 500 mg, což bez tabletek nezvládneme.

    Vitamin D

    Hraje klíčovou úlohu v udržení zdravých kostí, zubů a imunity. Během sluneční sezony nám stačí vystavit na 15 minut slunci obličej a paže, abychom nasbírali dostatečné množství déčka. Ale v době od října do dubna ho musíme v našich zeměpisných šířkách doplňovat. Doporučená denní dávka je 500 IU, u starších a nemocných raději 800 IU a u obézních 1000 až 2000 IU.

    Vitamin B12

    Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležitý pro správnou funkci nervového systému a metabolismu. O jeho nedostatku se mluví nejčastěji v souvislosti s veganskou stravou, protože se nachází pouze v potravinách živočišného původu.

    Skutečností ale je, že ho mají většinou málo nejen vegani, ale i vegetariáni a dokonce i všežravci! Dává mi tedy smysl, abychom ho doplňovali pravidelně. Doporučená denní dávka je udávána 4 μg – toto ale platí ze stravy, kdy se lépe vstřebává. Ale většinou to nestačí. Proto je doporučeno  ho doplňovat v denní dávce 50–200 mikrogramů, u seniorů klidně 1000. Jelikož je rozpustný ve vodě, stejně jako vitamin C, nemusíme se bát, že bychom se jím předávkovali.

    Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

    Jejich dostatečný příjem přispívá k udržování normálního krevního tlaku, hladiny krevních tuků i normální činnosti srdce a mozku. Nejběžnějším zdrojem jsou tučné ryby – ty ale často obsahují spoustu těžkých kovů a dalších škodlivin.

    Proto je lepší jako zdroj vybrat olej z mikrořas, prostě to, co tyto ryby jedí. Tyto řasy by měly ale pocházet z čistých vod, ne z moří, která jsme si už znečistili. Denní dávka by měla být 250 μg.



    Nepřehlédněte
    23.3.2025
    LifestyleZdraví

    MUDr(C) Poradna doktorky Skulínkové