Zimní grilování? To rozhodně není sci-fi. Takže nemáte-li ještě plány na víkend, pusťte se do něj s námi. Určitě to zvládnete, pochutnáte si a budete šťastní.
V zimě, více než kdy jindy, oceníte gril s poklopem. Tedy je nutné začít už u výběru grilu. Vaření si pak užijete v klidu i při nižších teplotách a také ve chvíli, kdy padá sníh, což může mít svojí poetiku. Gril s poklopem jednoduše zvládne úplně všechno a nakonec…. bude se pak hodit i v létě.
Parametry?
Při výběru celoročního grilu dbejte, jako obvykle, na kvalitu, ale i na odolnost vůči korozi. To je nyní nutnější než kdy jindy.
Gril musí být stabilní. Váš trávník totiž může být mokřejší, nebo rozblácenější a tak by nám nějaký málo stabilní gril špatně stál. Navíc stabilnější gril bude dobrý i při použití ve volné přírodě, až budete někde trampovat.
Další, co můžete volit je, zda chcete plynový gril nebo klasický na uhlí a brikety. Klasický gril je bezpečnější a uhlí seženete kdekoli a kdykoli spíš, než náplň do plynové bomby.
Dejte si pozor na spodní přívod vzduchu. Vždycky je lepší, aby gril měl dobrý tah. Tedy spodní přívod nesmí chybět. Stále se dělá spousta takových grilů, které nic podobného nemají.
Oblečte se
Až vyrazíte na zimní grilovačku, pořádně se oblečte a nezapomeňte také na rukavice. Ty budete u obracení steaků rozhodně potřebovat. Obecně se pak nedoporučuje stát na sněhu a ledu, či na místě podmáčeném, nebo grilovat za silného větru. Zkuste si najít izolovanější místečko, v případě, že vyrazíte na grilování do městského parku, je důležité, více než obyčejně, využít ke grilování určená místa.
Rozdílů oproti letnímu grilování je relativně málo. Ale jsou dost podstatné k tomu, abyste si celý proces doopravdy užili.