Cukety patří mezi letní tykve. Jejich podobnost s dýněmi je tedy zřejmá. V kuchyni mají potom opravdu široké uplatnění. Výborné jsou mladé cuketky, které jsou ideální na gril, ale i velké, přezrálé a tvrdé, z kterých uděláme naprosto luxusní zelí. Nastrouhat se dají ale také do nejrůznějších sladkých koláčů a buchet. Jejich pěstování se tedy na každý pád opravdu vyplatí.
I v tento čas je stále možné provádět výsev. Opravdu, až do konce května můžeme cukety klidně vysévat. Kdo má předpěstováno, ten může vysazovat, protože už je po zmrzlých, a tak nehrozí další přízemní mrazíky a rostlinky tak mráz nespálí.
Výhřevné stanoviště
Nejrychleji nám potom porostou a zaplodí na výhřevném, ale zároveň chráněném stanovišti. Na týden před výsevem nebo výsadbou můžeme místo, na které je budeme dávat aplikovat černou folii, aby se půda ještě lépe prohřála.
Do půdy pak aplikujeme hnůj nebo kompost, aby měly cukety dobrou výživu. Ostatně úplně nejlepší je zasadit je přímo na kompost, který tak pěkně zakryjeme a zároveň rostlinám uděláme dobře.
Přihnojujeme
Zalévat je pak nejlepší dešťovou vodou, případně odstátou vodou. Pro hnojení používáme organická hnojiva nebo rostlinné výluhy s vyšším obsahem draslíku. Rostoucí plody je pak fajn podložit třeba slámou nebo pilinami. Na vlhké zemi mají totiž tendenci plesnivět.
Sklízíme potom od úplně malých plodů po největší, které můžeme nechat přerůst. Když potom cuketa ztvrdne, podobně jako dýně, je z ní ideální příprava dobrého zelí, které nenadýmá. Semínka si navíc můžeme schovat na příští rok.