• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • K plísni nečuchejte! Může nadělat paseku. Co všechno se může stát?

    8.12.2018

    Něco vám doma tak trochu zplesnivělo, chcete to jen okrojit a zkonzumovat? Máme pro vás hned několik důvodů proč to nedělat. A hlavně k ní nečichejte.

    Existují stovky druhů plísní. Kupodivu jsou plísně jedné, třeba ty na nivě, nebo hermelínu, ale existují také plísně, které nám můžou pořádně zavařit. Mimochodem jsou vlastně houby, ale jejich strukturu můžeme pořádně vidět až pod mikroskopem.

    Jíst, nejíst?

    Co je možné ještě sníst a co už ne? Pokud vám v lednici zplesnivěla zeleniny, měkké ovoce ovoce, mléčné výrobky, měkké uzeniny nebo džemy, tak to okamžitě vyhoďte. Všechno čeho se plíseň dotkla omyjte, nepříjemný kamarád se totiž může šířit dál.

    Špína, plíseň, lepidlo vedle jídla. Hygiena si posvítila na čínskou restauraci v Berouně

    Tvrdá potravina se dá ukrojit

    Pokud plíseň napadla suché salámy, mrkev, zelí, nebo tvrdý sýr, tak je možné napadenou část ukrojit. U potravin s takovou konzistencí se už prý houbička nešíří.

    K plísni nikdy nepřičicháváme, aby se jejich spóry nedostaly do našich dýchacích cest. Udělaly by tam pěknou paseku. Když už zkaženou část jídla ořezáváme, tak si musíme dávat pozor, abychom do ní nezakrojili a neinfikovali nůž. K prevenci proti samotnému vzniku je zapotřebí potravu vhodně skladovat.


    Témata:

    Nepřehlédněte
    12.2.2025
    Zprávy

    Dáda padá!