Existují stovky druhů plísní. Kupodivu jsou plísně jedné, třeba ty na nivě, nebo hermelínu, ale existují také plísně, které nám můžou pořádně zavařit. Mimochodem jsou vlastně houby, ale jejich strukturu můžeme pořádně vidět až pod mikroskopem.
Jíst, nejíst?
Co je možné ještě sníst a co už ne? Pokud vám v lednici zplesnivěla zeleniny, měkké ovoce ovoce, mléčné výrobky, měkké uzeniny nebo džemy, tak to okamžitě vyhoďte. Všechno čeho se plíseň dotkla omyjte, nepříjemný kamarád se totiž může šířit dál.
Tvrdá potravina se dá ukrojit
Pokud plíseň napadla suché salámy, mrkev, zelí, nebo tvrdý sýr, tak je možné napadenou část ukrojit. U potravin s takovou konzistencí se už prý houbička nešíří.
K plísni nikdy nepřičicháváme, aby se jejich spóry nedostaly do našich dýchacích cest. Udělaly by tam pěknou paseku. Když už zkaženou část jídla ořezáváme, tak si musíme dávat pozor, abychom do ní nezakrojili a neinfikovali nůž. K prevenci proti samotnému vzniku je zapotřebí potravu vhodně skladovat.